Češi se začnou mít lépe už příští rok, předpovídají ekonomové

Průměrná hrubá mzda v letošním třetím čtvrtletí sice stoupla na 42 658 korun měsíčně, ovšem inflace, tedy zdražování, byla ještě rychlejší. Reálně jsme tedy zchudli. "Kdybychom srovnali cenu, která byla v roce 2020, než začaly ceny růst, s těmi dnešními, tak dnes jsou o více než 40 procent vyšší," dodává publicistka a ekonomka Lenka Zlámalová.

Brzy by ale mělo být líp. "V dalším roce v soukromém sektoru výrazněji porostou mzdy, bude klesat inflace ke dvouprocentnímu inflačnímu cíli, což povede k tomu, že to zdražování nebude už zdaleka tak svižné jako v letošním roce," předpovídá ekonom Pavel Peterka ze společnosti Roklen.

[chooze:article;value:531757]

A optimisticky vypadají i další ekonomické prognózy. "Já pochybuji o tom, že by rostla nezaměstnanost. Trh je přepálený, máme velkou poptávku po zaměstnancích a je nedostatek nových lidí," myslí si hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

Těžké časy tak, zdá se, končí. "V Čechách, kdo chce pracovat a živit rodinu, tak v zásadě nemá problém. Takže kdybychom se na rok 2024 chtěli podívat velmi jednoduše: Zdražování bude pomalejší, životní úroveň poroste, porostou reálné mzdy," shrnuje výhled do budoucnosti Peterka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.