Češi si v Chorvatsku stěžují na "vykvetlé" moře. Zoufale hledají čisté pláže

Léto v Chorvatsku jede naplno, do země se nahrnuly desetitisíce turistů nejen z Česka. V zemi je láká místní kuchyně, památky, ale především moře a pláže. Právě to ale mnohé zklamalo. 

"Dobrý den, tady u hotelu Delfín nám kvete moře. Je to všude, nebo se dá tady v okolí někde vykoupat lépe?" zeptala se zklamaná turistka na sociální síti ve skupině milovníků Chorvatska. "Také ve Funtaně kousek od Puly je to děs. Humus. Nedá se koupat," přidali se další čeští turisté. 

To, že moře v Pule v současnosti za moc nestojí, potvrzují i informace webu index.hr. "V posledních několika dnech jsou istrijské pláže více pokryté mořskou špínou a hlenem. Jde o rozkvět moře, který je letos obzvláště výrazný," napsal portál.

[chooze:article;value:567757]

Podle portálu bylo na severním Jadranu od začátku letošního června zaznamenáno neobvykle velké množství slizkých akumulací, největší za posledních 20 let. "Přestože jejich složení není pro koupající se přímo nebezpečné, hlen může být nepříjemný jak z estetického, tak i čichového a zdravotního hlediska. Lze v něm totiž nalézt různé organismy," upřesnil web.

"Rozkvět moře je mimořádný přírodní jev, kterému předcházejí určité povětrnostní podmínky, jako jsou změny teploty moře a zvýšení obsahu živných solí v moři. Kvetení je díky intenzitě světla silnější v povrchové části a v důsledku oslabené cirkulace moře se na hladině hromadí sliz. Nejčastěji se vyskytuje v červnu a červenci, ale kvůli stále výraznějším klimatickým změnám jsou takové jevy stále častější, dlouhodobější a častější," citoval web Istra Terra Magica bioložku Vesnu Kauzlarićovou.

Češce, která se na facebooku na vodu v moři stěžovala, se brzy po zveřejnění dostalo několik dalších reakcí i doporučení od dalších uživatelů. "Na severu je to letos s mořem špatné. Musíte na jih, k Trogiru, tam tenhle problém vůbec neznáme," napal jeden z diskutujících.

Do Chorvatska už ne, zuří Čech. Moře v proslulém letovisku zaplavily výkaly (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.