Epidemie černého kašle udeřila, tvrdí imunolog. Pomoct může očkování

Počet případů černého kašle děsí odborníky. Letos už lékaři evidují dohromady na 1 400 nakažených. Navzdory tomu, že se ministerstvo zdravotnictví vyhýbá slovu "epidemie", podle imunologa Pavla Dlouhého o ní není pochyb.

"Epidemii zcela určitě máme. Ty počty jsou tak vysoké, jaké jsme tady neměli od 50. let, takže to zcela nepochybně musíme nazývat epidemií," řekl v nedělním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

Více případů jsme v Česku evidovali naposledy v roce 1959, poté tuto chorobu prakticky vymýtilo očkování. I to by podle imunologa mohlo situaci zlepšit i nyní. Nejvíce nemocných s černým kašlem je totiž aktuálně ve skupině 15 až 19 let. Nakazilo se ale i přes 100 dětí, jejichž věk nepřesáhl jeden rok.

[chooze:article;value:549183]

​"Víme, že přes 50 procent nakažených v té vlně od Nového roku je ve věku od pěti do 20 let. Proč to tak je? No, protože se pětileté a desetileté děti neočkují v tom rozsahu, v jakém by měly. My máme deset procent dětí, které nebyly řádně naočkované, přestože to je povinná součást dětského očkování," upozorňuje imunolog.

Právě nízká proočkovanost je jedním z faktorů, proč se nemoc vrací. "To, že tady máme takhle nízkou proočkovanost ve věkové skupině pěti- až desetiletých, tak to je velmi vážný důvod. A určitě bychom měli vyzvat všechny rodiče, aby si zkontrolovali očkovací průkaz, aby se poradili se svým dětským lékařem, aby dovedli děti na doočkování, a vyzvat i ty pediatry, aby se tomu intenzivně věnovali," říká.

Ve společnosti je ale stále mnoho lidí, kteří jsou proti očkování. "Vidíme už od covidu významně velké hnutí, které brojí proti vakcínám, což je velmi nešťastné," podotýká imunolog. "Vakcíny patří k největším objevům medicíny a očkovací látky zachránily miliony, možná stamiliony lidí na světě. My jsme byli první zemí, kde se díky očkování vymýtila dětská obrna," připomíná. 

[chooze:article;value:547704]

​Jenže nemocí, které se znovu objevují na scéně, je stále víc. Je snad i v těchto případech důvodem nízká proočkovanost? "U spalniček je to jednoznačné. Vidíme to u nás, v Německu, v Británii, že poklesla proočkovanost trojvakcínou, ve které jsou spalničky obsažené, na taková čísla, že byla prolomena kolektivní imunita a vznikají tam lokální epidemie, které zahrnují tisíce nakažených," upozorňuje.

Největším strašákem ale zůstává covid, a to z jednoho vážného důvodu. "My máme pořád v očích covid. A vždycky říkám, že ve srovnání s černým kašlem v loňském roce zemřelo 1 203 osob prokazatelně na covid. To je skoro třikrát víc než na dopravní nehody. A přesto ti, co měli přijít na očkování, nepřišli," podotýká.

"My tady máme covid pořád. A pořád je to pro společnost a pacienty možná ta největší hrozba," dodává s tím, že hlavní prioritou by tak mělo zůstat očkování. "Zkrátka to hlavní poselství je: Pokud máte možnost chránit sami sebe nebo své blízké očkováním, tak toho využijte," uzavírá odborník.

Na celý pořad Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.