Česká kapela měla mít výroční koncert. Těsně před ním zemřel její zakladatel

[chooze:gallery;value:33601]

​Psal se rok 1978, když v Hradci Králové pod vedením pedagoga a muzikanta Jiřího Hasala vznikla swingová kapela JH Big Band, původně jako orchestr při hudební škole. Hasal tehdy učil v lidové škole umění děti hrát na saxofon a klarinet. 

Kapela za tu dobu dosáhla mnoha úspěchů na festivalech, podnikla několik zahraničních zájezdů a zahrála si s celou řadou pěveckých osobností.

Ke svému 45. výročí kapela chystala výroční koncert, odehrát ho měla v pátek 20. října. Toho už se zakladatel významného orchestru nedožil, ze světa odešel ve středu okolo půl deváté večer. "Bylo to po dlouhých zdravotních obtížích, dalo by se říci, vysvobození," řekl TN.cz Radek Círman, umělecký vedoucí kapely.

[chooze:article;value:515940]

Kapelníci na Hasala vzpomínají jako na výborného učitele, který za sebou nechal nesmazatelnou stopu. "Pamětníci si ho budou pamatovat jako muzikanta, který nikdy neztratil svou vášeň, energii a smysl pro humor ani v pozdním věku. Jeho láska k hudbě byla nakažlivá a jeho vnitřní mládí bylo stále přítomné na jevišti i v učebnách," uvedla kapela na svých webových stránkách.

​Hradecký rodák vystudoval stavební průmyslovku, kde už při studiu založil svou první kapelu. Ve městě pracoval jako stavební technik, později dálkově vystudoval konzervatoř, kde si jako hlavní nástroj zvolil klarinet. Od roku 1978 vyučoval v základní umělecké škole, kde působil i po odchodu do důchodu. Za svou celoživotní práci dostal za rok 2016 ocenění Primus inter pares (česky První mezi rovnými) od města Hradec Králové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.