Česká vláda podporuje Izrael. Děláme si tak nepřátele, varují politologové

Amatérismus – tak odborníci mluví o způsobu, který někteří čeští politici zvolili pro vyjádření podpory Izraele. "Bohužel se v posledních týdnech česká zahraniční politika nebo čeští politici nevyvarovali některých vcelku zbytečných gest, která jdou daleko za to, co by v dané situaci museli dělat. Chtějí ve vztahu k Izraeli ukázat svojí jednoznačnou podporu do té míry, že se nakonec vystavují na mezinárodní scéně hněvu zemí, které jsou v tomto umírněnější a vidí i druhou stranu toho konfliktu," tvrdí politolog Jiří Pehe.

"Je otázka, jaká politika se odehrává právě teď v Nigérii. V hlasování v OSN jsme byli asi mezi 7 zeměmi, které jediné hlasovaly na podporu Izraele. Určitě to může mít nějaký vliv, protože je to válka, která tu společnost napříč světem nesmírně dělí," upozornila komentátorka portálu Echo24 Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:528616]

​"Představte si, že by se takový Antony Blinken (americký ministr zahraničí, pozn. red.) zabalil do vlajky Izraele a pak by jel něco domlouvat na Střední východ. To je naprosto absurdní. Vůbec nemá smysl, aby se Česká republika chovala jako nějaký fanda Izraele, protože to je neproduktivní a pak už nic nejste schopen dojednat," varoval bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM).

Kritiky se dočkal i výrok ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která navrhla vystoupit z OSN, a to v době, kdy Česko avizovalo, že chce kandidovat do Rady bezpečnosti. "Je to diplomaticky signál, který může například ohrozit kandidaturu Česka do Rady bezpečnosti. Vzhledem k tomu, že už byla zrušena cesta pana ministra Síkely do Saudské Arábie, tak je možné, že to skutečně souvisí i s tím, jaké padaly výroky například z úst paní ministryně Černochové o OSN," myslí si bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM).

"Nechápu, zač bych se měla omlouvat. Za podporu Izraele? Prostě jsem řekla pravdu o OSN, že je bohužel bezzubá a antisemitská," bránila se po svých výrocích Černochová. Pro řadu zemí tak podle odborníků můžeme být nečitelným a neobjektivním partnerem a státy s námi mohou přestat jednat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.