České děti nemají vztah ke sportu. Nerostou z nich profesionální sportovci

Tenis, kanoistika, oštěp a šerm – Češi získali celkem tři zlaté a dvě bronzové medaile. Ve srovnání se zeměmi, které mají podobný počet obyvatel, na tom nejsme moc dobře.

Česko se s olympijskými výsledky umístilo na 28. místě. Lépe na tom ale byly země jako třeba Bulharsko, Belgie, Gruzie nebo Irsko. "Asi to nebude patřit mezi nejúspěšnější olympiády, ale tři zlata nás řadí do první třicítky států na světě, takže za mě nakonec dobře," pronesl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

"Myslím, že ten problém je spíš namotivovat ty sportovce, aby vydrželi, pokud jsou úspěšnými juniory mnoho let, než se dostanou na tu úroveň, aby mohli získávat třeba i medaile na olympiádě," popsal předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. Podle průzkumů České školní inspekce se ale děti nechtějí moc hýbat a s narůstajícím věkem jich má stále více kritickou úroveň fyzické zdatnosti.

[chooze:article;value:556152]

​"Ministerstvo školství na jaře předložilo vládě novou národní koncepci, která se orientuje na podporu pohybu dětí ve školách tak, aby se nám podařilo zvýšit tu pohybovou aktivitu se všemi pozitivními dopady na zdraví, na fyzickou kondici, duševní zdraví, a aby se i lépe dařilo na úrovni těch škol identifikovat děti, které disponují pohybovým talentem," sdělil státní tajemník ministerstva školství Ondřej Andrys.

"Už byly i navýšeny hodinové dotace na výuku tělesné výchovy, čili tam jsme se posunuli. Spíš si myslím, že je to celkový přístup společnosti k pohybu jako takovému. Navíc máme spoustu dalších lákadel pro ty děti, jako jsou sociální sítě, počítačové hry a podobně," uvedl místopředseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR Zdeněk Kettner (SPD).

Podle šéfa Olympijského výboru by ale i letošní olympiáda mohla namotivovat budoucí malé sportovce. "Když vyhrál poprvé v Riu Lukáš Krpálek, tak všichni byli Krpálkové a judistické oddíly měly beznadějně přeplněno. Předpokládám, že teď to bude podobné i u šermířských oddílů anebo u kanoistů," doplnil Kejval. Příklady totiž prý vždycky táhnou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.