České děti si oblíbily nebezpečnou drogu. Kratom seženou skoro kdekoliv

Podobné účinky jako káva, ve větších dávkách má ale tlumící účinky a dá se jí jako u jiných návykových látek také předávkovat. V poslední době se kratom těší oblibě české mládeže.

"Dá se to sehnat třeba na internetu a jsou různé podoby. Má to různé účinky, jako je, že to třeba lidi povzbudí, jako uklidní je to, nabudí. Je to něco jako silnější kafe," popsali dospívající.

Prodejci ho ale prezentují jako sběratelský předmět, který není určený ke konzumaci. Že je běžně k dostání, jsme si sami zkusili v centru Prahy.

[chooze:article;value:477360]

Při nákupu kratomu nikdo neověřuje věk, takže si ho za pár stovek korun mohou koupit i děti. "Ze středoškoláků to vyzkoušela jedna pětina. Ten kratom je opravdu dostupný ve všech velkých městech v těch automatech," uvedl Jakub Roh, vedoucí konzultant iniciativy Než zazvoní.

Dlouhodobé užívání této nebezpečné drogy může způsobit třes, nechutenství nebo psychózu. "Velký problém je ten, že na něj může vzniknout závislost a zároveň to může být kontaminováno těžkými kovy, plísněmi, takže uživatel vůbec neví, co konzumuje" varoval odborník na výživu Lukáš Roubík.

[chooze:article;value:475094]

Podle odborníků by měl být prodej kratomu v Česku regulovaný a mohl by se dostat i na seznam zakázaných látek.

"Máme návrh regulace, která by byla podobná té u tabáku. Prodej by byl zakázán osobám pod 18 let, neprodával by se všude, byl by označován za potravinu jako tabák nebo alkohol," předeslal národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Spotřebitelé se teď obávají zákazu prodeje kratomu a nakupují ho o to více. Kratom už je zakázaný například na Slovensku. Regulaci a kontrole podléhá ve většině okolních zemí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.