České poště hrozí insolvence, musí zavřít stovky poboček

Česká pošta se nachází v katastrofálním stavu, který je potřeba řešit. Stát se nyní pokouší zabránit tomu, aby podnik zbankrotoval. Zároveň hledá cesty, jak z pošty udělat moderní a co nejlépe dostupnou instituci.

Aktuálně existují čtyři scénáře toho, co by se s firmou mohlo stát, nadhodil ministr vnitra Vít Rakušan. První tři ale podle něj nepřicházejí v úvahu.

"Pokud nebudeme dělat nic, Česká pošta zbankrotuje a skončí v insolvenci," odmítl hned první možnost. Ani řízený bankrot nebo prodej podniku nepovažuje za řešení. "Českou poštu potřebujeme," vysvětlil. Jako jediný možný se jeví tzv. transformační projekt.

[chooze:article;value:492274]

​"Česká pošta se musí změnit. Základní transformační model je takový, že by se transformovala na dvě části. Jedna zůstane státním podnikem a bude zajišťovat listovní služby. Bude univerzální službou, kterou si stát objedná, a bude řešit například rozvozy důchodů. Druhá část, která by fungovala jinou právní formou a zabývala by se balíkovými službami a logistikou, by byla schopná v komerční konkurenční bázi generovat zisk a nebyla by ztrátová," nastínil ministr.

S ministerstvem financí a průmyslu a obchodu hledá Rakušan takový model financování, který by poště pomohl překlenout následující dvouleté transformační období. V roce 2025 chce mít už ale poštu v novém schématu zcela rozdělenou tak, aby komerční část byla v zisku.

V plánu je také rušení některých poboček. Podle návrhu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by měl jejich počet klesnout z 3 200 na 2 900. Které konkrétně to budou, zatím ale není jasné.

"Materiál Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který počet poboček řeší, je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení. Jeho definitivní podoba není tedy známá. Na základě tohoto finální materiálu budeme moci určit pošty, které budeme moci uzavřít," vysvětlil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

"Nebude se rušit pošta v žádném městě nebo vesnici, kde je pouze jedna poštovna," ubezpečil ministr. Mizet by měly pobočky v místech, kde je poštovní síť rozsáhlejší. Například v Pardubicích by mělo z 13 poboček zůstat podle předběžných návrhů devět. Adekvátně k počtu poboček se pak bude muset snížit i počet zaměstnanců.

Zaměřit se chce ale resort vnitra spolu s Českou poštou také na modernizaci podniku a lepší dostupnost služeb. Rakušan by chtěl, aby firma pokračovala zejména v projektu Pošta Partner, který umožňuje provozovat pobočky na obecních úřadech, v samoobsluhách nebo v různých komerčních zařízeních. Zároveň by obě části podniku měly přijít s novými moderními službami, například on-line objednávkou zásilek nebo možností zarezervovat si návštěvu pobočky elektronicky na vybraný čas.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.