Česko čeká rozvoj jaderné energetiky. Vyrůst tu má až sedm malých elektráren

Dostačující produkci elektřiny i odpadního tepla pro stovky tisíc lidí si odborníci do budoucna slibují od výkonu modulárních reaktorů. "Když se podíváme například do Dukovan, tam jsou reaktory středního výkonu. Kdybychom hledali modulární reaktor, tak ten má menší výkon. Podobný jako větší teplárna," vysvětlil Ondřej Novák z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT.

ČEZ už odtajnil lokality, kde by se mohlo jádro využívat. Jedná se většinou o místa, kde by nahradilo stávající tepelné elektrárny. Nejvíce modulárních reaktorů by mohlo být na Ústecku. Jeden z nich by mohl vyrůst v severočeských Ledvicích.

Reakce na to, že by místní mohli mít za barákem malou jadernou elektrárnu, jsou různé. Někteří jsou pro, jiní z toho až tak nadšení nejsou.

[chooze:article;value:487251]

​Otazník nad výměnou uhlí za jádro visí i na Trutnovsku. Konkrétně v Poříčí, kde místní také nejsou za jedno. "Taková stavba by mi vůbec nevadila," řekl jeden z nich. "Mám takovej špatnej pocit z tý jaderný elektrárny," svěřil se jiný z obyvatel.

"Jsou zcela bezpečné jako stávající jaderné elektrárny," uklidňuje mluvčí útvaru jaderných elektráren ve společnosti ČEZ Petr Šuleř. "Určitě je to doplněk pro tu velkou, jadernou energetiku," vyjádřil se energetický odborník Lukáš Hataš.

Jeden modulární reaktor aktuálně vyvíjí v Řeži u Prahy. Je zhruba třicetkrát menší než reaktor v Temelínu a dokáže pokrýt spotřebu menšího města. Podobný by mohl do roku 2032 sloužit jako pilotní projekt právě v Temelíně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.