Česko má zoufale málo zubařských pohotovostí. Zubařům se do nich nechce

Nedostatek pohotovostí, zubařů a tím pádem i plné čekárny. Situace se zubními pohotovostmi se v Česku liší kraj od kraje. Nejhůře jsou na tom kraje Olomoucký a Plzeňský, tam mají tři pohotovosti. Naopak nejlépe jsou na tom kraje Královéhradecký a Středočeský, kde má každý kraj 10 zubních pohotovostí.

"Soustředíme se na to, abychom dostali více lékařů do smluvního stavu s pojišťovnami, abychom vytvořili nějaké podmínky na to, aby bylo více lékařů v regionech. Daří se to ale jenom částečně," přiznala vrchní ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění ministerstva zdravotnictví Helena Rögnerová.

[chooze:article;value:537339]

Podle ministerstva zdravotnictví je nejtěžší zubaře motivovat k tomu, aby vůbec na pohotovostech pracovali, protože prý mají peněz dostatek od svých pacientů. "Situace je taková, že nelze úplně donutit zubaře, aby sloužili pohotovosti, pokud nebudou chtít. Nedokážu si představit, že bychom jim udělovali nějaké pokuty nebo je nějak násilně nutili," řekla členka sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

"My jsme v minulém volebním období, kdy jsme měli tu exekutivní funkci, zavedli dotace na zubařská místa, měli jsme monitoring. Současný ministr zdravotnictví a vláda k tomu takto nepřistupují a neřeší to," stěžoval si poslanec Kamal Farhan (ANO).

Podle vládních poslanců tu ale tento problém byl už za předchozí vlády. "Jak vidíte, tak ten problém tu je, a to není problém současnosti, to je dlouholetý problém. Základ je, aby se pacienti řádně starali o svůj chrup," řekl člen výboru pro zdravotnictví Tom Phillip (KDU-ČSL). S přetížením se nepotýkají pouze zubní pohotovosti, ale také některé urgentní příjmy nebo dětské pohotovosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.