Česko nemá v případě hrozby dost vojáků. Potřebujeme odvody, říká expert

"Armáda je menší, než byla kdykoliv v minulosti," upozornil Foltýn. "V okamžiku, kdy je fakt průšvih, profesionální vojáci jsou ti první, kteří jsou k dispozici, ale samozřejmě že zálohy by v případě opravdu velkého ohrožení České republiky ani náhodou nestačily," dodal.

Jsou podle něj proto potřeba odvody. To by ale neznamenalo, že rovnou všichni půjdou do armády. "Odvod je úkon, kdy přijdete na vojenskou správu, tam se na vás podívají, že máte standardní počet končetin a něco umíte," popsal analytik.

"Teprve v případě napadení státu by nastupovalo to, že reálně do té armády opravdu nastoupíte," uvedl. Obnovení vojny ale nečeká. "Nikdo netvrdí, že máme odvádět vojáky na základní službu. Nemusíte se bát, že byste šli do armády, pokud nechcete," doplnil.

[chooze:article;value:543484]

Změnit by to podle něj mohla jedna věc. "Kluci nebudou muset na vojnu, pokud nebude pokračovat ruská agrese naším směrem, což aktuálně díky Ukrajině nepostupuje," myslí si.

Lidi by chtěl více motivovat, aby do armády vstoupili. "Tam, kde rezervy jsou, řekněme, na naší straně, to znamená na straně vojáků, tak z mého pohledu je to ještě pořád dost přebujelá administrativa, která spoustu těch záložníků docela odrazuje. A možná zbytečně přísné zdravotní testy. Prostě nemusí být každý kosmonaut, třeba operátor dronu nemusí být člověk s bezvadným zrakem, protože když má brýle, tak s tím dronem lítá úplně stejně jako lidi bez těch brýlí," míní.

[chooze:article;value:543521]

"Branná povinnost platí pro všechny a je to nejenom povinnost, ono je to i právo vůči státu. Dokonce to nejzákladnější," upozornil Foltýn. Připomněl také, že by se případně týkala i žen.

Musíme zjistit dovednosti v populaci, tvrdí Černochová

"Debata probíhá v rámci našeho resortu dlouhou dobu, věnovali jsme se jí podrobně, když jsme chtěli udělat nový institut dobrovolného předurčení," řekla na tiskové konferenci v pondělí ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Dobrovolné předurčení znamená, že se každý může zavázat, že absolvujete vojenský výcvik, pokud by se významně zhoršila bezpečnostní situace. "Jde o to, abychom zjistili, jaké jsou v populaci fyzické dovednosti, zdravotní schopnosti, případně informace o vzdělání, specializaci," prohlásila.

Téma rozebral bezpečnostní analytik Milan Mikulecký:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.