Česko v mírnění menstruační chudoby stojí na místě. V Evropě přibývají řešení

Ve srovnání se zeměmi západní Evropy je Česko v podpoře žen zdrženlivé. O tom, jestli by menstruační pomůcky měly mít sníženou sazbu DPH, se diskuse otevřela vloni. Ve své agendě má toto téma například pirátská poslankyně Klára Kocmanová, která byla jedním ze zastánců nižšího zdanění.

"Tento návrh se bohužel nesetkal s ohlasem ze strany ostatních koaličních partnerů, přesto to otevřelo širokou debatu a tím se zvýšilo i povědomí veřejnosti o tom, že v Česku máme jedno z nejvyšších DPH na menstruační potřeby," myslí si Kocmanová.

Podle webu Medical News Today se menstruační chudoba celosvětově dotýká 500 milionů lidí. Analytička institutu pro sociální inkluzi Alena Zieglerová vloni pro TN.cz uvedla, že to je problém, který řeší statisíce Češek.

[chooze:article;value:475808]

​Řešení v Česku nabízí potravinové banky

V minulosti mluvili o snížení DPH na menstruační pomůcky i politici hnutí ANO, ale nakonec k němu nedošlo. "Po pečlivém uvážení jsme se v roce 2021 rozhodli jít cestou zařazení menstruačních potřeb mezi komodity udržované ve skladech státních hmotných rezerv," řekla pro TN.cz Alena Schillerová (ANO).

"V rámci každoroční obměny míří dva miliony vložek k těm, kteří si je skutečně nemohou dovolit," dodala Schillerová. Pomůcky z těchto zdrojů se distribuují prostřednictvím potravinových bank. Tímto způsobem problém řeší i současná vláda.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nicméně problém označuje za okrajový a další kroky podnikat nehodlá. "V situaci, kdy se žena ocitne v materiální nouzi, již nyní v ČR existuje možnost, jak se k hygienickým pomůckám může dostat," uvedl k distribuci skrze potravinové banky pro TN.cz mluvčí ministerstva Jakub Augusta s tím, že na ministerstvu i tak sledují vývoj v evropských zemích.

[chooze:article;value:506922]

V Ostravě pomůžou alespoň školačkám

Po vlastní ose se problém rozhodla řešit Ostrava a vyčlenila na letošek půl milionu korun na nákup menstruačních vložek pro znevýhodněné ostravské školačky. "Při návrhu projektu jsem se inspiroval zkušenostmi s řešením menstruační chudoby v některých západních zemích," popsal náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

"Situaci jsem konzultoval i s pedagožkami našich základních škol. Ty mi potvrdily, že se na ně často obracejí dívky, kterým dle svých možností poskytují hygienické potřeby, jež pořizují z vlastních prostředků," doplnil náměstek.

Ministerstvo školství podle jejich komunikačního oddělení v tomto směru žádné kroky neplánuje. "Plošné šíření zdravotnických pomůcek by spadalo do gesce Ministerstva zdravotnictví, v rámci jednotlivých regionů je možnost podpory ze strany zřizovatelů," uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo zdravotnictví se ale odpovědnosti za tuto agendu vyhýbá. "Menstruační pomůcky skutečně nejsou zdravotnickými prostředky a nelze je hradit z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětlil TN.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. "Nedostatek finančních prostředků na pokrytí základních potřeb má případně řešit systém sociálních dávek," dodal Jakob.

[chooze:article;value:426157]

"Iniciativu v Moravskoslezském kraji velmi vítám a věřím, že je to první kraj, od kterého se ostatní budou dále inspirovat," řekla k věci Kocmanová. "K řešení menstruační chudoby je důležitá udržitelnost a systémovost řešení," podotkla Schillerová s obavou ohledně trvání projektu, ale zároveň uvedla, že ostravskou iniciativu vítá.

Do pomoci ženám, které si hygienické pomůcky nemohou dovolit se zapojuje třeba i organizace Člověk v tísni. Ta v rámci svého programu Skutečný dárek nabízí položku skutečná vložka a darované peníze jdou na pořízení menstruačních pomůcek pro Češky.

Zdarma mají ženy menstruační pomůcky od roku 2022 ve Skotsku. V pondělí se k němu přidalo španělské Katalánsko, ale pouze pro znovupoužitelné varianty. Informovala o tom agentura Reuters. V celém Španělsku se pak menstruační potřeby rozdávají zadarmo ve školách, věznicích a dalších veřejných zařízeních.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.