Česko zasypal sníh. Počasí už vylákalo na hory první lyžaře

Parkoviště v jizerskohorském Bedřichově bylo z poloviny plné. Napadl krásný prašan, teplota -4 stupně, sněžná děla fičela na plný výkon. 

A rolbaři konečně po osmiměsíční přestávce vyjeli na trať. "Bedřichov má 30 centimetrů, ve vrchních partiích hor máme tak 40 až 50 centimetrů," popsal Martin Kunc z Jizerské o.p.s.

[chooze:article;value:529453]

S kompletními úpravami celé magistrály zatím musejí čekat na povolení od Lesů ČR. Běžkaři si už ale stihli tratě ušlapat v pohodě sami. Ve stopě jsme potkali i úspěšnou dálkařskou specialistku Terezu Hujerovou, která ladí svoji formu. 

"Tady asi deset kilometrů, jinak tak 300 v zahraničí. Je to měkké, ale dá se. Konečně napadlo i u nás," pochvalovala si.

A přestože vleky ještě nejedou, na sjezdových tratích byli první nadšenci. Systém nahoru pěšky, dolů na lyžích jim vůbec nevadil. "To je čerstvý prašan jak v Rakousku," hlásili.

[chooze:article;value:530364]

Hoteliérům drnčí telefony, protože mrznout má minimálně další dva týdny. "Dostáváme objednávky na příští víkend, protože skalní lyžaři už jsou netrpěliví," poznamenal hoteliér František Jelínek.

Přestože i na Šumavě hojně sněžilo, skiareály využívají každé možné chvíle, kdy mohou zasněžovat uměle. "Aktuálně jede naplno 60 sněžných děl," sdělil mluvčí společnosti Lipno Servis Jiří Gruntorád. Skiareály na Lipně se tak otevřou už za několik dní.

Na sněhu a ledu se staly desítky nehod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.