Československá známka se vydražila za balík. Přitom původně stála 4 Kčs

Anonymní investor si odepřel například luxusní automobil a pořídil si známku vytištěnou Rakouskem v dobách monarchie, ale s přetiskem pošty právě vznikajícího Československa.

"Jedná se o tmavou čtyřkorunu v širokém formátu, a ještě navíc s převráceným přetiskem," popsal unikátní známku majitel aukčního domu Petr Flaška.

Proč je přetisk na známce převrácený, dodnes není známé. O jeden z nejvzácnějších československých exemplářů v perfektním stavu svedli boj lidé nejen v sále, ale i na internetu. Nakonec vyhrála nabídka 1 900 000 korun.

"Naše společná poštovní historie mezi roky 1867 a 1918 je velmi žádaná hned v několika státech tehdejší monarchie. A to včetně samostatného příběhu české a slovenské pošty na rakouských a uherských známkách těsně po Velké válce," osvětlil hodnotu známky Friedrich Winter ze spolku Vindobona.

[chooze:article;value:506847]

​Staré album se známkami se najde v každé rodině. Zjistit, jestli mezi nimi náhodou není taková, za kterou by někdo zaplatil desítky nebo dokonce stovky tisíc korun, může pomoci svaz filatelistů.

"Pokud se to nepředávalo z generace na generaci tak, že by vás třeba děda zasvětil do té filatelie, tak jednoduše musíte dneska narazit na někoho, kdo tomu rozumí," řekl Pavol Lazar ze Svazu slovenských filatelistů

Ve sbírce je ale také možné pokračovat. Kam až se dá zajít, ukazuje výstava 132 sběratelů z 12 zemí v Bratislavě.

[chooze:article;value:502850]

​"Je to zaměřené na výtvarné umění devatenáctého a dvacátého století. Na československých a slovenských známkách," dodal jeden z vystavovatelů Július Guzma.

Vydražená známka z roku 1919 se podle dostupných informací stala třetí nejdražší vydraženou československou známkou a nový majitel za ni s aukční přirážkou zaplatí dva a čtvrt milionu korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.