Českou armádu by mohla posílit bojová vozidla. Testují je ve Vyškově

S trochou nadsázky se dá říct, že všechno, co se pohybuje po zemi a používá česká armáda, se testovalo právě ve Vojenském technickém ústavu (VTÚ) ve Vyškově.

"Máme vlastní zkušební polygon, kde máme svahy, překážky, brod i přehradu," popsal Pavel Přikryl, zástupce vedoucího zkušebny vozidel VTÚ.

Testování trvá vždy dlouhé měsíce. Každý kus techniky nakonec dostane něco jako vojenský velký technický průkaz. "Měli jsme zde bévépéčka, zkoušíme zde od osobních aut přes náklaďáky až po tanky," pokračoval Přikryl.

[chooze:article;value:520033]

Už brzy se do Vyškova vrátí i švédský obrněnec. Právě toho si armáda vybrala ze tří konkurentů. "Počítáme, že proběhne řada testů, které se teď připravují. Česká armáda bude chtít několik modifikací, třeba zdravotní, vyprošťovací, ženijní," řekl Josef Zikmund, vedoucí zkušebny vozidel VTÚ.

Těmito stroji chce armáda nahradit zastaralou techniku z dob sovětské éry, 246 kusů by mělo vyjít na zhruba 60 miliard korun. Před časem testovali i terénní auta, která nahradila prastaré a poruchové "uazy".

Náročné testování vojenské techniky má ve Vyškově dlouhou tradici, probíhalo už ve 40. letech minulého století.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.