Český podnik pošle Ukrajině speciální drony. Pomohou odvážet i raněné

V podhůří Orlických hor konstruktéři před lety vyvinuli motorové zahradnické kolečko, aby ušetřili ruce kutilům. Teď jejich prototypy mají pomoci pro změnu na frontě. "Ukrajina musí vyhrát. Kdyby prohrála, tak tu válku budeme mít tady," myslí si ředitel společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek.

Na začátku nápadu stála zvědavost, jak vojáci odváží raněného z bojiště. "Musí ho čtyři naložit na plachtu a ty ho táhnou hlava nehlava přes kameny," popsal Štěpánek.

[chooze:article;value:508636]

Konstruktéři proto vymysleli stroj, na kterém lze vojáka transportovat pohodlněji a bez dalších ztrát. "Je řízený dálkovým ovládáním až 400 metrů," přiblížil konstruktér Filip Chalupník.

Dokáže jet až osmikilometrovou rychlostí a uvézt dva lidi najednou. "Při jízdě po rovině a se zátěží 200 kilo baterie vydrží osm hodin," nastínil další konstruktér Filip Vaníček.

Je poháněný elektrikou, nedá se zjistit pomocí termovize. Kola nemají duše a je prý těžké je poškodit. Vydržet by měla i střelbu ze samopalu. Druhý pozemní dron může sloužit k transportu munice a prakticky kdekoli dokáže složit nálož. Technici už vyvíjejí i pásovou verzi. Na třech dronech pracovali konstruktéři ve svém volném čase a posílají je vojákům zdarma. Zásilka vyrazí na horkou ukrajinskou půdu v pondělí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.