Zásah vojenské policie na generálním štábu. Řeší nákup aut pro armádu

V sídle generálního štábu od pondělí zasahuje vojenská policie, která prověřuje údajnou manipulaci se zakázkou na vojenské terénní vozy. "Policejní orgán Vojenské policie vede trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky," uvedl státní zástupce Jakub Matocha.

Vojenská policie údajně včera na generálním štábu teprve sbírala důkazy. Zatím není nikdo obviněn. Zakázku na 1 200 vozů Toyota Hilux podepsalo ministerstvo obrany v roce 2020. Dodavatelem byla společnost Glomex MS, v jejímž čele stojí bývalý armádní generál Josef Bečvář. Do firmy jsme se nedovolali.

"Ministerstvo obrany od samého začátku poskytuje orgánům činným v trestním řízení součinnost. My nyní můžeme pouze sdělit, že se jedná o zakázku z minulého volebního období," sdělil mluvčí ministerstva obrany David Polák.

[chooze:article;value:543564]

"Co se týká právní stránky, akvizičního procesu, tak si myslím, že ten by měl být v pořádku," prohlásil bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vojenská policie ho údajně nekontaktovala. "Vojenská police má moji důvěru, takže v případě, že by potřebovala zodpovědět nějaké otázky, tak jsem určitě k dispozici," doplnil.

Nejde ale o první mrzutost spojenou s těmito vozy. Poté, co v roce 2021 nahradily vysloužilé sovětské gazíky, objevily se problémy se vstřikováním v naftových motorech vozidel. V servisu jich tehdy skončilo skoro 200. Některá měla navíc poškozená skla a další mechanické závady.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.