Čeští hasiči odletěli do Turecka. Pomoc nabídly i další státy

O mezinárodní pomoc oficiálně požádal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho žádost vyslyšelo hned několik desítek zemí. "Začali jsme navazovat kontakty ohledně mezinárodní pomoci. Kromě NATO a Evropské unie jsme dostali nabídky pomoci od 45 zemí," těšil se Erdogan.

"Vyjadřujeme plnou solidaritu s naším spojencem Tureckem po tomto hrozném zemětřesení. Jsem v kontaktu s tureckým prezidentem a tamním ministrem zahraničí a spojenci NATO nyní mobilizují podporu," informoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

[chooze:article;value:488421]

Záchranářský tým posílá třeba i Izrael, a to nejen do Turecka, ale také do jinak znepřátelené Sýrie. "Nařídil jsem, aby na žádost turecké vlády vyslala země záchranné týmy a lékařskou pomoc. Tak to děláme vždy po celém světě, a to i v našem sousedství. A protože o naši pomoc požádali i v Sýrii, nařídil jsem ji poslat i tam," vysvětlil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

A i přes pokračující válku v zemi nabídla pomoc i Ukrajina. "Vyjadřuji svou soustrast prezidentovi Erdoganovi, tureckým obyvatelům a rodinám těch, kteří přišli o život při zemětřesení v Turecku. A přeji brzké uzdravení všem zraněným. V této těžké době stojíme při lidu Turecka. Jsme připraveni poskytnout nezbytnou pomoc k překonání následků katastrofy," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na cestu se vydal také tým z Polska. "Jedná se o odbornou skupinu, to znamená všichni důstojníci prošli speciálním školením zaměřeným na vyhledávání osob po zemětřesení nebo stavebních katastrofách," nastínil kapitán hasičů z Gdaňsku Jakub Friedenberger. Úkolem záchranných týmů je hlavně hledání přeživších pod troskami.

Pomoc z Česka

Dvě letadla se záchrannými týmy posílá do Turecka také Česká republika. Jeden záchranný tým odletěl z Prahy, druhý z Ostravy. Odlety byly zpožděné, protože obě jednotky s sebou vezly tuny materiálu a bylo potřeba vše bezpečně naložit.

[chooze:article;value:488583]

Z Česka do Turecka odletěl 68členný tým, jedná se o dvě jednotky takzvaného USAR týmu, který tvoří příslušníci záchranného hasičského sboru Moravskoslezského kraje a hlavního města Prahy, také kynologové se psy a lékaři. Tyto týmy se specializují na vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech, a to zejména po zemětřeseních.

Oba týmy se na místě neštěstí spojí a začnou v troskách budov hledat zraněné. Na místě by měli zasahovat minimálně sedm dní. Organizace odletu byla velmi rychlá, někteří záchranáři se ani nestihli rozloučit s rodinami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.