Čeští velvyslanci se sešli s Fialou. V Praze je i šéf ukrajinské diplomacie Kuleba

Šéfové zastupitelských úřadů České republiky ze všech koutů světa. Tak to v pondělí vypadalo v Černínském paláci. Na úvod si velvyslanci připomněli své zesnulé kolegy, za které drželi minutu ticha.

Velvyslanci se na pravidelnou poradu sjíždí každý rok. Téma té letošní bylo více než jasné, debaty značně ovlivnila válka na Ukrajině.

[chooze:article;value:519778]

"Konkrétní bezpečnostní hrozbou číslo jedna pro nás zůstává ruská imperiální politika. Je mimo jakoukoliv diskusi, že ruské pokusy o opětovné vytvoření svého vlivu je potřeba zastavit. Jinak to povzbudí nejenom Putinův režim, ale budou povzbuzení i další agresoři," řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Právě kvůli tomu se porady velvyslanců zúčastnil nečekaný host. Do Prahy přiletěl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Ten dorazil právě na poradu velvyslanců proto, že český zastupitelský úřad v Kyjevě čekají změny. A Kuleba dovezl do Prahy souhlas ukrajinské vlády s novým velvyslancem. Tím by podle médií mohl být současný ambasador v Dánsku Radek Pech. Prázdnotou zeje také kyjevský zastupitelský úřad v Praze.

[chooze:article;value:519802]

"Věřte mi nebo ne, hledáme toho nejsilnějšího kandidáta. Mluvili jsme o různých jménech, ale nikdo se na misi zatím nehodil. Naše vztahy jsou skvělé, vaše země je pro nás velmi důležitá, proto hledáme perfektního kandidáta," uvedl Kuleba.

Velvyslanci budou v Praze tři dny. V úterý je přijme prezident Petr Pavel.

Pro řadu z nich to byla vůbec první tradiční porada. Na konci července totiž prezident jmenoval rovnou 26 nových šéfů a šéfek zastupitelských úřadů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.