Čeští záchranáři se vracejí z Turecka. Z trosek vyprostili 78 lidí

Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým složený z hasičů, lékařů, stavebních inženýrů či kynologů dorazil do Turecka minulé úterý. Za tu dobu dokázala česká výprava vyprostit ze sutin po ničivém zemětřesení 78 těl. Nyní se vrací do vlasti.

"Balíme tábor. Naše stany zde stály jako první a jako poslední z tohoto místa odjíždíme. Během pobytu se tady k nám přidaly jiné zahraniční týmy a místní armáda," informovali v pátek před osmou hodinou ranní hasiči na twitteru.

České ministerstvo vnitra zhruba ve stejnou chvíli oznámilo, že do Turecka už míří obvazy, šití, rukavice, škrtidla, kanyly i chirurgické nástroje. "Zdravotnický materiál jsme zajistili ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady," uvedl resort.

Letadla kromě zdravotnického materiálu, zakoupeného z programu Medevac, doručila do postižené země také deky ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) a 500 traumasetů od Českého červeného kříže.

[chooze:article;value:490464]

Český tým má dorazit odpoledne

Do Česka se záchranáři vrátí v pátek odpoledne. Přiletět měli původně v 15:40, na pražské letiště ale nakonec dorazí se zhruba hodinovým zpožděním. Pak bude letoun pokračovat do Ostravy.

Záchranáři v Turecku nechali podle mluvčího hasičů Jakuba Kozáka čtyři ze svých 11 stanů, které se tam používají. Dosud je měl k dispozici záchranný tým z USA, na základě tureckého požadavku se přesunou do evakuačních táborů.

Průběh záchranných prací

V oblasti Adiyamanu panovalo v posledních dnech napětí, kvůli čemuž úřady doporučovaly záchranářům, aby měli při ruce tlumočníky. Na bezpečnost ve městě dohlížela armáda i policie. Český tým naštěstí na žádné problémy nenarazil. Mohl se tak soustředit na hledání obětí.

Počet záchranných týmů v oblasti Adiyamanu se postupně snížil z pondělních 21 na středečních šest mezinárodních skupin, z nichž dvě byly z USA. Češi dokázali najít těla celkem 78 lidí. "Podle statistik evidovaných v systému operací týmů USAR stojí čeští hasiči za vyproštěním více než čtvrtiny všech obětí ve městě," uvedl Kozák.

[chooze:article;value:490185]

​Minulý týden čeští záchranáři ze sutin zachránili také dva živé lidi, další živou ženu pomohl v troskách najít kolegům z jiného týmu pes české kynologické skupiny.

[chooze:gallery;value:30303]

​"Středa 15. února 2023 byla pro hasiče dnem nepřetržitého pokračování v nasazení na dvou velkých suťovištích, kde již pomáhá i těžká technika," uvedl mluvčí. Na jednom ze sektorů čeští záchranáři ukončili činnost ve středu k 21:00, na druhém ve čtvrtek v 15:00.

Zemětřesení, které 6. února postihlo jihovýchod Turecka a severozápad sousední Sýrie, si vyžádalo podle posledních údajů přes 43 tisíc obětí. Z toho víc než 38 tisíc mrtvých je v Turecku. Zranilo se přes 100 tisíc lidí. Navzdory vysokému počtu mrtvých však záchranáři v Turecku stále nacházejí i přeživší. Jako zázrakem přežila například 17letá dívka. Z trosek domu ji osvobodili po 248 hodinách od zemětřesení. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o nejhorší přírodní katastrofu v oblasti za poslední století.

Zemětřesení zasáhlo tento týden i Chorvatsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.