ČEZ vyplatí rekordní dividendu. Stát dostane asi 54 miliard korun

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům skoro celý zisk 78 miliard korun. Za každou akcii tedy 145 korun. Samotný podnik navrhoval vyplacení 80 procent zisku, tedy za jednu akcii 117 korun. V obou případech by se jednalo o nejvyšší vyplacenou dividendu.

Valná hromada schválila po několikahodinovém jednání návrh ministerstva financí na vyplacení celého očištěného zisku akcionářům, stát si tak přijde na 54 miliard korun.

[chooze:article;value:506488]

Resort financí původně nechystal protinávrh, ale v polovině června ho nakonec podal. Na programu valné hromady nebyl bod o transformaci nebo rozdělení energetické společnosti. V minulosti se mluvilo o možném úplném zestátnění podniku. Stát teď vlastní asi 70 procent energetické společnosti.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) má vyplacení všech zisků znamenat výrazné zlepšení příjmů pro státní pokladnu. "Do státního rozpočtu by to mělo celkem přinést asi 54 miliard korun, tedy o 10 miliard více, než s kolika jsme zpočátku počítali," řekl Stanjura.

Vyplácení všech zisků má však být pouze dočasným opatřením. "Pokud se situace v letech 2024 a 2025 stabilizuje, nebudeme mít žádný důvod v tomto vyplácení pokračovat," dodal Stanjura.

Na celý rozhovor s ministrem Stanjurou se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.