Chodníky jsou plné kolařů, vadí chodcům. Vymáhání je složité, hodnotí expert

Na facebooku TN.cz je pro čtenáře připravena otázka, zda by mělo být využívání cyklostezek pro cyklisty povinné. V aktuální právní úpravě je tato povinnost sice zmíněna, nicméně jsou tam povolené výjimky, které podle odborníků umožňují poměrně volný výklad, a fakticky tak kolaři na cyklostezku nemusí. Mnozí čtenáři si však stěžují i na to, že v místech, kde není jízda na kole povolená, se často pohybují cyklisté.

"Povinné! Cyklisté jezdí i po chodníku, kde nemají co dělat! Pokutovala bych jízdu mimo cyklistickou stezku, a to pěkně draho," odpověděla Alča.

"Chodci mají chodníky, motorkáři a auta silnice, cyklisti cyklostezky. Auto vám taky nebude jezdit po chodníku, chodci chodit po silnici. Tak proč by oni měli mít výhodu všude? Kolikrát na mě byl cyklista nepříjemný, protože si myslel, že na kole na chodníku má přednost (za sebe opravdu nevidím). Ano, jsou místa, kde to jinak nejde, kde budou muset kousek po silnici/chodníku, ale to by mělo být výjimečně," shrnula svůj pohled na věc Šárka.

"Nejhorší je cyklostezka, která je součástí chodníku. To se to tam pak melou chodci, opilci, psi a cyklisti. A nejlépe mezi čárami chodí maminky s kočárky!" okomentoval Lubomír.

Neshody mezi chodci a cyklisty mohou skončit i zraněním, jak ukazuje loňský případ z Prahy. Muž šel se svou ženou a jejich psy po chodníku, kudy jela také rodina na kolech. Podle pejskaře začal cyklista najíždět na něj i na zvířata a domáhat se uvolnění cesty. Po hádce pak měl cyklista pejskaře dvakrát uhodit do obličeje, ten skončil se zlomenou čelistí. Letos policie informovala o tom, že se cyklistu podařilo zadržet, je obviněný z ublížení na zdraví a hrozí mu osm let vězení.

[chooze:article;value:507783]

Chybějící infrastruktura a menší zlo

K nepovolené jízdě cyklistů po chodníku se pro TN.cz vyjádřil i soudní znalec a odborník přes psychologii dopravy, který působí na Univerzitě Palackého v Olomouci, Matúš Šucha: "Považuji to za poměrně častý jev. V zásadě se jedná o důsledek nevhodné dopravní infrastruktury pro cyklisty, respektive její absenci. Cyklisti taky neradi jezdí mezi chodci a v naprosté většině vědí, že není povoleno jet na chodníku. Když ale volí nebezpečnou jízdu mezi auty, nebo chodník, zvolí chodník."

Podle Šuchy je sice problematika legislativně adekvátně ošetřena, nicméně z pohledu dohledu a vymáhání práva má policie komplikovanou situaci. "Na jedné straně by měla pokutovat cyklisty pro poručení zákona, na druhé straně vykázat je na komunikaci, která není pro ně vhodná (tj. není bezpečná), je rovněž v rozporu s posláním PČR," vysvětlil.

Sice by pomohlo, pokud by byly stezky pro cyklisty fyzicky oddělené od chodníků, vybudování takové infrastruktury je ale běh na dlouhou trať. "Je to otázka 10 až 20 let, důležité je ale plánovat a realizovat (postupně) infrastrukturu, která je pro cyklisty bezpečná (fyzicky oddělená od aut). S celým tématem souvisí problematika zklidňování dopravy a 'zatraktivnění' aktivních módů dopravy (kolo, chůze). Pokud bude více lidí jezdit na kole a méně jezdit autem, tak vznikne silnější vůle ve společnosti investovat finance do bezpečné infrastruktury pro cyklisty," vysvětlil Šucha.

[chooze:article;value:511544]

Politici problém připouští, zákon je ale dle nich dostatečný

Redakce TN.cz proto oslovila všechny politické strany zastoupené ve Sněmovně s dotazem, zda je problematika jízdy po chodníku dostatečně legislativně ošetřena a jestli by neměly být cyklostezky fyzicky oddělené od chodníku. Ne všechny strany otázky zodpověděly, jejich případnou reakci redakce TN.cz doplní.

Vládní strany

Odpovídal poslanec Michal Zuna (TOP 09)

Je tato problematika adekvátně ošetřena v zákoně, nebo je namístě nějaká revize? Zákaz jízdy po chodníku je v zákoně napsán a ošetřen srozumitelně. Podle mě ale můžeme zapracovat na vymáhání dodržování pravidel ze strany strážníků a policistů. Zejména v místech, kde k těmto přestupkům dochází pravidelně. Kola a koloběžky na chodník nepatří, obzvlášť když máme v Česku včetně velkých měst propracovanou síť cyklostezek, které nabízejí bezpečnou alternativu pro všechny zúčastněné. Tam, kde chodník objet nelze, se má z cyklisty stát sesednutím z kola chodec. Současná praxe je, že někteří cyklisté spoléhají na to, že se na chodníku nic nestane. To funguje do té doby, dokud se nestane neštěstí, které může mít pro cyklistu i chodce celoživotní následky.
Je vhodnější, pokud je cyklostezka fyzicky oddělena od chodníku, nebo jsou výhodnější společné stezky pro chodce a cyklisty? Samozřejmě oddělená cyklostezka. Ne vždy je to ale možné. Zejména v centru měst si fyzické oddělení nedovedu představit. Je potřeba se ale zabývat i situacemi, kdy oddělená cyklostezka existuje, přesto cyklisté volí chodník nebo vozovku. Ve Sněmovně jsme měli v jednání pozměňovací návrh, který by v takovém případě zakotvil povinnost oddělenou cyklostezku využít. Bohužel neprošel.
zdroj: TN.cz

Odpovídal Marek Lahoda,
garant Pirátů pro městskou mobilitu

Je tato problematika adekvátně ošetřena v zákoně, nebo je namístě nějaká revize? Současná zákonná úprava je dostatečná. Příčinou tohoto problému je více než 50 let investování především do automobilové dopravy a naprosté opomíjení ostatních druhů dopravy.
Je vhodnější, pokud je cyklostezka fyzicky oddělena od chodníku, nebo jsou výhodnější společné stezky pro chodce a cyklisty? Řešením je výstavba jasně oddělených stezek pro cyklisty, nejlépe stavebně, a to zelení nebo obrubníkem či alespoň vizuálně například červenými cyklopruhy, betonovými svodidly i parkováním a podobně.
Tato řešení fungují po celém světě, v mnoha zemích je dnes již standardem, příkladem jsou Nizozemí, Dánsko, Francie, Velká Británie, Spojené státy, Polsko, Maďarsko, Slovensko či země Pobaltí.
Fyzické oddělení je potřeba hlavně ve městech, kde se pohybuje hodně jak chodců, tak cyklistů. V případě nižších intenzit mimo zástavbu lze pro úsporu nákladů zvolit i stezku společnou.
zdroj: TN.cz

Odpověď STAN k oběma otázkám

Je tato problematika adekvátně ošetřena v zákoně, nebo je namístě nějaká revize? Je vhodnější, pokud je cyklostezka fyzicky oddělena od chodníku, nebo jsou výhodnější společné stezky pro chodce a cyklisty?
Oddělenou infrastrukturu pro chodce a cyklisty v tuto chvíli není možné všude zřídit a takové vybudování může trvat opravdu dlouho. Umíme si ale představit legislativní řešení, jako je v Německu. Chodníky jsou pro chodce i cyklisty s tím, že v případě nehody je presumpce viny na cyklistovi/koloběžkáři. Základ je ale také na nás všech a vzájemném respektu.
zdroj: TN.cz

Opozice

Odpovídal poslanec Karel Sládeček (SPD)

Je tato problematika adekvátně ošetřena v zákoně, nebo je namístě nějaká revize? Problematika vztahu chodců a cyklistů je v zákoně 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) řešena poměrně podrobně, takže se domníváme, že revize není třeba. Účinnějším řešením této problematiky by byla větší osvěta v médiích (nejlépe TV). Mnoho chodců i cyklistů totiž nezná své povinnosti při pohybu na pozemních komunikacích a z toho vyplývají určité problémy.
Je vhodnější, pokud je cyklostezka fyzicky oddělena od chodníku, nebo jsou výhodnější společné stezky pro chodce a cyklisty? Dle našeho názoru je lepší, když je cyklostezka oddělena od chodníku. Zejména v některých městech, kde je vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty vyznačen pouze vodorovnou dopravní značkou na chodníku, nastává velmi často situace, že si chodci této značky nevšimnou.
zdroj: TN.cz

Novela, která měla zpřísnit pravidla pro kolaře ohledně jízdy na cyklostezkách, neprošla. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.