Chorvatsko trápí extrémní počasí. Vydali výstrahu před silnými bouřkami

Řada Čechů si oblíbila vyrazit na dovolenou mimo hlavní sezonu. Mohou se dočkat nižších cen, oblíbená letoviska ještě ani nejsou moc přelidněná. Kdo si zvolil Jadran na začátku června, může být velmi zklamán. Chorvatští meteorologové totiž museli vydat výstrahu upozorňující na špatné počasí, informuje web danas.hr.

"Od pondělí bude opět zataženo se silnými lijáky i silnějšími bouřkami a krupobitím. Varování platí pro Jadran i celou Dalmácii," upozorňuje meteorolog televize RTL Dorian Ribarić.

[chooze:article;value:557155]

V noci na pondělí se teploty mohou pohybovat mezi osmi a dvanácti stupni, u pobřeží to bude patnáct až devatenáct stupňů a během dne budou přicházet přeháňky a přechodně také může zesílit vítr.

"Ještě před 20 lety bylo hezké počasí v Chorvatsku bráno jako samozřejmost, zejména v severní části nám může klidně celý týden propršet a teploty mohou být okolo 25 stupňů," vysvětlila dříve pro TN.cz Meteoroložka Dagmar Honsová.

"Klimatické změny nám ale mohou přinést i supertropy, během nichž se teploty například v okolí Dubrovníku mohou pohybovat okolo 40 stupňů a voda v moři se v zálivech může vyšplhat i na 28 stupňů," dodala Honsová.

Hororový začátek sezony na Jadranu. Část Chorvatska a Slovinska pod vodou (31/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.