Chrápání může skrývat vážný zdravotní problém. Lékař řekl, jak se potíží zbavit

Pokud chrápete, je důležité zjistit, jestli je to jen nepříjemný zvuk, nebo doprovodný zdravotní problém. "Aby se to rozlišilo, je potřeba základní klinické vyšetření, co dělají ORL lékaři. Pak je tam celonoční monitorace, kdy se zjišťuje, jestli jde jen o zvukový fenomén, nebo doprovodný jev těžšího onemocnění, a podle toho se postupuje dál," nastínil Nedeliak.

Prosté chrápání je podle něj velmi dobře chirurgicky řešitelné. "Je to většinou zákrok na měkkém patře, dá se udělat i v lokální anestezii. Když se ale odhalí syndrom spánkové apnoe, tak záleží na dalších faktorech. Ten se dá rozdělit podle počtu zástav dechů za hodinu na lehký, středně těžký a těžký," popsal s tím, že spánková apnoe je závažná porucha, při které dochází k zástavám dechu během spánku.

[chooze:article;value:499244]

​Léčit se tato porucha dá třemi způsoby. "Nejtěžší, ale zároveň nejúspěšnější je hubnutí. Obezita hraje obrovskou roli, protože když usnete, uvolní se svaly, a tak se uzavřou dýchací cesty. Množství tuku kolem hrudníku pak omezuje nádech. Čím více člověk zhubne, tím pravděpodobněji se syndromu spánkové apnoe zbaví. Může až úplně vymizet," zmínil Nedeliak.

Zlatým standardem léčby je podle něj neinvazivní ventilace. "Tyto přístroje pomáhají dýchat a nasazují se v noci na obličej. Pomocí tlaku rozšiřují dýchací cesty a člověk může volně dýchat," řekl specialista na operace nosu a léčbu chrápání a podotkl, že tato metoda má své výhody i nevýhody.

[chooze:article;value:529397]

​Třetí variantou je chirurgická terapie, která ale podle Nedeliaka má své limity. "Spánkovou monitorací se dá stanovit, jak moc velká zátěž ta apnoe na pacienta je. U pacientů, kde je těžká apnoe a k tomu ještě obezita, operace většinou selhává," zdůraznil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.