Čína ohrožuje bezpečnost Západu, varuje šéf NATO. Bojí se ruského scénáře

Demokratický svět nesmí v přístupu k Číně zopakovat chyby, které udělal s Ruskem. Podle Stoltenberga se Západ musí vyvarovat prohlubování závislosti na nejlidnatější zemi světa. Ruská válka proti Ukrajině jasně ukázala, k jaké katastrofě to vede, míní.

Na jeho slova před Konfederací norských podniků v Oslu upozornil portál Mirror.

"Je nebezpečné být závislý na autoritářských režimech. Není to tak dávno, co mnozí z nás věřili, že odebírat plyn z Ruska je čistě obchodní záležitostí. Pravda je taková, že je to i politická věc, je to záležitost naší bezpečnosti," prohlásil šéf NATO.

[chooze:article;value:482188]

"Nesmíme tuhle chybu s dalšími autoritářskými režimy opakovat. Přinejmenším ne v případě Číny," dodal Stoltenberg.

Vyzval západní země, aby nevpouštěly čínské podniky do budování klíčové infrastruktury, jako jsou přístavy, železnice nebo mobilní sítě 5G. "Nemůžeme vycházet jen z toho, že musíme projekt realizovat jen proto, že bude ziskový. Krátkodobé ekonomické zájmy nemohou převážit nad základními národními zájmy," uvedl nejvyšší alianční představitel.

Stoltenberga znepokojuje i blízké spojenectví Číny s Ruskem. Politologové sice dlouhodobě tvrdí, že Moskva v tomto vztahu tahá za kratší konec provazu, připomnělo Rádio Svobodná Evropa. Podle šéfa NATO to však neznamená, že to Západ může už jenom vzhledem k bojům na Ukrajině přehlížet.

Čína se připravuje na válku, oznámil její prezident (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.