Středula vzdal Hrad. Je to překvapení, pomůže to Babišovi, říkají politologové

V neděli večer při prezidentské debatě v České televizi oznámil Josef Středula, že jako kandidát na prezidenta končí. Zaskočil tím i odborníky. "Nejpřekvapivější byla Středulova explicitní podpora pro Danuši Nerudovou a silné vymezení se vůči Pavlovi a Babišovi," zhodnotil politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

"Pro mě to překvapivé bylo. Spíše jsem čekal, že by mohli odstoupit jiní lidé. U pana Středuly jsem to ale úplně nečekal. Autentických levicových kandidátů je tam velmi málo, on byl vlastně asi jediný. Levicový volič možná bude zklamán a toto odstoupení spíše bude nahrávat do karet Andreji Babišovi," okomentoval politolog Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy.

Kriticky se ke Středulově rozhodnutí vyjádřil v pondělí Babiš, který zřejmě bude z ukončení kandidatury svého politického soka nejvíce profitovat: "Včera pan Středula šokoval. On dobře ví, že na tripartitě jsme spolu nějak bojovali, ale vždycky jsme našli řešení pro lidi. Včera šokoval všechny, protože vyjádřil podporu de facto pravicové kandidátce, která v rozhovoru řekla, že si přeje zdravotnictví a školství pro bohaté. Vůbec tomu nerozumím, proč to udělal, myslím, že zklamal i své podporovatele a příznivce."

[chooze:article;value:483321]

Středulovo stažení může mít vliv na volby

Oba politologové se shodují, že Středulovo rozhodnutí může mít vliv na výsledek prvního kola volby. Preference prvních tří kandidátů jsou velmi vyrovnané a jakákoliv podobná událost může mít na výsledek vliv.

Podle v pondělí zveřejněného průzkumu agentury Ipsos je mezi první trojicí kandidátů rozložení sil následovné: Andrej Babiš 28,6 %, Petr Pavel 27,8 % a Danuše Nerudová 24,6 %. Pro Josefa Středulu se vyjádřilo 2,2 %. Celkem 26 % lidí má svého favorita, ale nevylučuje změnu své volby, dalších 9 % lidí stále neví, komu to hodí.

V nedělní debatě na České televizi byl prezentován i průzkum agentur Data Collect a Kantar. Pavel získal 27,5 %, Babiš 26,5 % a Nerudová 22 % voličů. Středula skončil na 3 %.

Podle Brunclíka bude ten, kdo nechce, aby jeho hlas propadl, volit Babiše, nebo se dost možná vůbec voleb nezúčastní. Gregor prohlásil, že Středulovi podporovatelé Nerudovou volit spíše nebudou. Pokud k urnám půjdou, tak většinou budou volit Andreje Babiše, menší část pak poslance Jaroslava Baštu (SPD). "Je to volička SPOLU, představitelka elit, k jejímu jménu se vážou problémy na Mendelově univerzitě," objasnil Brunclík.

[chooze:poll;value:c6e4320df423a2f0c03b17ccb9697567a9c77d98;layout:tn_nova]

Nerozhodnutí voliči

Úplně jiná situace ale může nastat u nerozhodnutých voličů, kterých může být až jedna třetina. "Danuše Nerudová má velký potenciál, donedávna ji třetina voličů vůbec neznala. Nerozhodnutí voliči, kteří nejsou úplně vyhranění, tak jim může volba Nerudové vyhovovat. Z nerozhodnutých voličů má právě ona největší šanci jich nejvíce získat," řekl Brunclík.

"Co bude mít vliv, je nějaký pozitivní étos. Pokud nějací lidé váhají, zda podpoří Danuši Nerudovou, či Petra Pavla, tak mohou mít tímto krokem blíže k Danuši Nerudové. Váhu to doporučení mít může, ale spíše mezi nerozhodnutými voliči než u voličů pana Středuly," poznamenal Gregor.

Podívejte se na reportáž TV Nova k odstoupení Josefa Středuly z prezidentských voleb:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.