Čína protestuje proti sestřelení balónu a trvá na jeho vědeckém využití

"Čína vyjadřuje silnou nespokojenost a protest proti použití síly ze strany USA k útoku na civilní bezpilotní letadlo. Čínská strana po ověření opakovaně informovala americkou stranu, že balón je určen pro vědecké využití a do amerického vzdušného prostoru vstoupil zásahem vyšší moci," uvádí se v prohlášení, které bylo zveřejněno v neděli ráno místního času. Podle Pekingu šlo o nehodu a balón nad území Spojených států zavál vítr.

Podle prohlášení Čína jasně žádala USA, aby tuto záležitost řešily klidně, profesionálně a zdrženlivě. Mluvčí amerického ministerstva obrany navíc uvedl, že balon pro obyvatele nepředstavuje vojenskou ani civilní hrozbu. "Čína bude rozhodně chránit legitimní práva a zájmy příslušných společností, přičemž si vyhrazuje právo na další nezbytnou reakci," uvedlo dále čínské ministerstvo zahraničí.

[chooze:article;value:488211]

Představitelé Pentagonu sice tento týden uvedli, že balón nepředstavuje pro USA žádnou vojenskou ani fyzickou hrozbu, ale zároveň rozhodně odmítli tvrzení Číny, že balón slouží k civilním výzkumným účelům. Vojenští představitelé jsou přesvědčeni, že toto vzdušné plavidlo bylo použito ke špionáži.

"Šlo o pozorovací balón Čínské lidové republiky (ČLR). Tento pozorovací balón záměrně přelétal nad Spojenými státy a Kanadou a jsme přesvědčeni, že se snažil monitorovat citlivá vojenská místa," citovala CNN nejmenovaného vysoce postaveného představitele americké administrativy. Jeho trasa nad Spojenými státy podle něj vedla v blízkosti mnoha potenciálně citlivých míst a je v rozporu s vysvětlením vlády ČLR, že šlo o meteorologický balón.

https://twitter.com/CNN/status/1622037846512078848?cxt=HHwWgMC82fq00YItAAAA

Úředník dodal, že druhý balón, který byl spatřen nad Střední a Jižní Amerikou, byl dalším sledovacím balónem ČLR a měl podobné technické charakteristiky jako ten, který letěl nad USA. "Oba balóny také nesou pozorovací zařízení, které obvykle není spojováno se standardními meteorologickými aktivitami nebo civilním výzkumem," řekl dále. "Výrazným znakem obou balónů je zařízení sběrného modulu a solární panely umístěné na kovové příhradové konstrukci zavěšené pod balónem."

Podle jeho slov je Čína schopna aktivně manévrovat balóny tak, aby dokázaly přeletět nad určitými místy a jako důkaz uvedl letové vzory balónů a malé motory a vrtule, které jsou vidět na videozáznamech. Dodal, že Čína používá tyto typy sledovacích balónů již několik let a zařízení byla spatřena nad pěti kontinenty.

CNN uvádí, že zbytky sestřeleného balónu budou převezeny do laboratoře FBI v Quanticu ve Virginii, kde je budou analyzovat odborníci FBI a zpravodajských služeb. V sobotu odpoledne jeden z vysokých představitelů ministerstva obrany uvedl, že toto ministerstvo zahájilo spolupráci s FBI a kontrarozvědnými orgány, aby pomohlo s posouzením zajištěných částí balónu.

Nad USA se pohybuje čínský špionážní balón. Podívejte se na reportáž TV Nova: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.