Cirkulace v Atlantiku kolabuje. Počasí v Evropě to převrátí vzhůru nohama

Atlantická meridionální cirkulace, neboli AMOC (Atlantic meridional overturning circulation), je důležitý jev, který je součástí přesunu tepla a soli v rámci celosvětového oceánu a má velký vliv na počasí v Evropě. Jeho součástí je i známý Golfský proud. Podle studie nizozemských vědců, která vyšla v časopise Science Advances, ale tento obří tepelný výměník složený z mořských proudů kolabuje.

Od roku 1950 měl tento jev zeslábnout o 15 % a je tak pravděpodobně nejslabší za více než tisíc let. Vědci se proto obávají, že by se tato cirkulace mohla zastavit nadobro. A nemusí to prý trvat nijak dlouho. Bod zlomu by totiž podle nich mohl nastat ještě před koncem tohoto století. Ukazuje to alespoň jejich počítačová simulace. Jakmile nastane, budou změny nevratné.

Pro přesnější odhad ale bude potřeba další výzkum. Na tom, kdy by tento kolaps mohl nastat, se totiž vědecká komunita úplně neshodne. Zatímco někteří vědci se obávají, že by k němu mohlo dojít už v roce 2050, podle zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu z roku 2021 by to nemělo být před koncem tohoto století.

[chooze:article;value:541174]

Nejnovější studie nicméně jasně ukázala, že brzká a výrazná změna je skutečně možná. "Je to špatná zpráva pro klimatický systém a lidstvo, protože až dosud si člověk mohl myslet, že změna AMOC je pouze teoretický koncept," cituje její autory deník Guardian. "Co nás překvapilo, byla rychlost, s jakou ke změně dochází. Bude to zničující " doplnil pak jeden z nich René van Westen.

Pro Evropu by to znamenalo hlavně pokles teplot. U některých měst až o 15°C. Hladina moře by se navíc mohla zvednout až o 70 cm, což by znamenalo zatopení některých pobřežních regionů. Změny by se projevily ale i na opačné straně oceánu. Například v Amazonii by se prohodila období sucha a deště.

Začátkem února zasáhla Evropu extrémní bouře Ingunn. Norské pobřeží bičoval orkán:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.