Členové delegace do Jižní Koreje hájí lékaře. Na hygieničku sáhl omylem, tvrdí

Vládní speciál s delegací se ze Soulu už vrátil do Prahy. Ale bez vojenského lékaře. Ten delegaci doprovázel a měl plácnout přes zadek vojačku, která lidem na palubě měřila teplotu. "Byl součástí posádky letadla samotného s tím, že skutečně v Jižní Koreji musel zůstat. Probíhá vyšetřování a nejsem s to předjímat, jak ve výsledku dopadne, ale do ukončení toho vyšetřování se pan doktor nebude moci vrátit do České republiky," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle svědků, kteří seděli v letadle v době incidentu nedaleko lékaře, šlo o náhodu způsobenou tím, že ulička v Airbusu je příliš úzká. Na ženu prý vojenský lékař sáhl omylem. "Bylo nás tam několik, kteří jsme se shodli na tom, že jsme neviděli žádný útok na pracovnici korejské hygienické stanice. Spíše nám přijde, že se tady bohužel moc medializuje a kriminalizuje člověk, který i kdyby se ocitl v situaci, že by náhodou sáhnul na tělo té slečny, tak by to určitě neudělal se sexuálním úmyslem," prohlásila členka delegace Klára Sovová (ODS).

"Ti, kteří byli v bezprostřední blízkosti, skutečně adresovali dotyčnému lékaři svůj pohled na věc, že i s ohledem na přílet toho letadla a na průběh těch událostí to byla spíše nešťastná shoda okolností," tvrdí Kupka.

[chooze:article;value:499658]

Incident řeší jihokorejské úřady i česká ministerstva obrany a zahraničí. Podle ministerstva obrany bude po důkladném prošetření incidentu lékař ústavu leteckého zdravotnictví kázeňsky řešen. Navíc prý budou přijata opatření, aby se v budoucnu podobná situace nemohla opakovat.

Lékař může být v Asii i trestně stíhán. "Sešly se ty nejhorší okolnosti, jaké mohou nastat. Za prvé stalo se to na palubě speciálu, ne na běžné komerční lince. Za druhé ta hygienička, která prováděla kontrolu, nebyla žádná běžná hygienička, ale lékařka a příslušnice korejské armády, takže to může být bráno a bude jako útok na důstojnici korejské armády," uvedl bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

"Jsem v kontaktu s ambasádou v Soulu. I ona v tomto směru mapuje dění v Koreji. Chci zároveň zdůraznit, že ta událost neměla žádný vliv na průběh jednání ani na pozici České republiky vůči Jižní Koreji," dodal Kupka. V Jižní Koreji je aktuálně velmi populární hnutí MeeToo. A podobné incidenty tam řeší celá společnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.