Co dělat při dopravní nehodě od A do Z. Chyby v záznamu se můžou prodražit

Pokud se už stanete účastníky dopravní nehody, je důležité zachovat klid a v první řadě zajistit bezpečnost. Vypněte proto motor auta, zabrzděte ho a zapněte výstražná světla. "Zjistěte stav účastníků nehody. V případě zranění poskytněte první pomoc a současně volejte složky Integrovaného záchranného systému," popsala karlovarská policie.

Pokud je to možné, všichni pasažéři by měli opustit vozidlo. Vzít by si u toho ideálně měli reflexní vesty. A zviditelnit je potřeba i místo nehody, 50 metrů za něj umístěte výstražný trojúhelník, 100 metrů za něj ho umístíte v případě nehody na dálnici.

Vyvarovat byste se měli pití alkoholu nebo užívání drog. Pokud se chystáte volat policii, nechejte auta na místě. "Pouze v případě nutnosti obnovy provozu vozidel hromadné dopravy odstraňte havarovaná vozidla a vyznačte na vozovku jejich postavení a případné stopy," dodala Papežová.

[chooze:article;value:551929]

Kdy volat policii

V případě menších nehod není nutné volat policii a řidiči zvládnou vše potřebné vyřešit sami. Zákon ale jasně definuje, kdy naopak policii zavolat musíte. Týká se to situací, kdy při nehodě někdo zemře nebo se zraní.

Dále pak pokud dojde ke škodě na některém z vozidel vyšší než 100 tisíc korun nebo se poškodí majetek třetí osoby či příslušenství vozovky. To se týká i srážek se zvěří, která zpravidla patří mysliveckým spolkům nebo lesnickým organizacím. Policisty volejte taky, pokud nejste sami schopni obnovit plynulý provoz.

Kromě případů, kdy je přivolání policie povinné, dochází i k situacím, ve kterých je to rozhodně možné doporučit. Podle mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovové je to třeba ve chvíli, kdy druhý účastník nehody nechce sepsat záznam o nehodě, z místa ujede nebo nevíte, kdo je viníkem nehody.

[chooze:article;value:552297]

​Jak na sepsání záznamu

"Pokud se poškozený spojí s viníkem a dopravní nehoda nepodléhá oznamovací povinnosti, mohou si společně sepsat záznam o dopravní nehodě a věc náhrady škody řešit cestou pojišťoven. Tento případ však vylučuje oznamovací povinnost řidiče, který způsobí dopravní nehodu, při které vznikne škoda třetí osobě," popsala policejní mluvčí Hana Rubášová.

Přestože není povinné formulář v autě vozit, lze to rozhodně doporučit. Ministerstvo dopravy doporučuje tzv. euroformulář. "Přesnou podobu záznamu o nehodě zákon nestanovuje, musí však obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, identifikaci účastníků a jejich vozidel, příčiny vzniku a průběh nehody a její následky," uvedlo ministerstvo.

"Důležité je, si opakovaně zkontrolovat veškeré vyplňované údaje a porovnat je s údaji v občanském průkazu, který jsou si účastníci nehody povinni vzájemně předložit," popsala Petrovová, co si ohlídat.

[chooze:article;value:545192]

​Jak si usnadnit řešení nehody a nechybovat

"Určitě doporučujeme vše nafotit, ideálně i natočit. Čím jasnější dokumentaci řidič dodá, tím lépe může pojišťovna celou situaci posoudit," řekl mluvčí Direct pojišťovny Michal Kárný. S tím souhlasí i Petrovová. Kárný taky doporučil si vzít kontakt na případné svědky nehody.

"V praxi se občas chybuje v tom, že nejsou vyplněny všechny údaje jako například počet označených definovaných situací předcházejících vzniku dopravní nehody. Někdy dochází k dopisování údajů po oddělení listů, jsou prohozeny údaje o řidičích a zúčastněných vozidlech," pokračovala. Takové chyby může pak druhý účastník využít ve váš neprospěch.

[chooze:article;value:545209]

​Musím menší nehodu pojišťovně hlásit?

Když nehodu nezaviníte, hlásit ji nemusíte. "Pokud poškozený nenahlásí svůj nárok pojišťovně viníka před uplynutím promlčecí doby, vystavuje se tomu, že pojišťovna následně jeho nárok jako promlčený odmítne," varovala ale Petrovová.

"V případě viníka pak platí, že nenahlášení nebo neodůvodněné prodlení s nahlášením dopravní nehody může pojišťovnu za určitých okolností opravňovat k vymáhání plnění po viníkovi, které z jeho povinného ručení poskytla poškozenému," dodala.

​Nehoda v zahraničí

Obzvlášť třeba na dovolené může dopravní nehoda opravdu zkazit náladu. I proto je nutné se vyvarovat chybám. Základní postup se shoduje s tím, co by měl člověk udělat i v Česku a v první řadě byste měli zajistit bezpečnost.

Jestli je nutné volat policii, zaleží na zákonech konkrétní země. "Policejní protokol podepište pouze v tom případě, že zcela souhlasíte s jeho zněním. V opačném případě do něj uveďte své vlastní vyjádření o nehodě. I v zahraničí pište česky," popsal Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra.

[chooze:article;value:550594]

Stejně jako doma je taky případně potřeba sepsat záznam o nehodě. Povinné ručení platí i v zahraničí. "Zapište si registrační značku, VIN kód, značku a typ zúčastněných vozidel, jména, příjmení a bydliště jejich řidičů, jména, příjmení a bydliště jejich vlastníků a údaje o pojištění. Poznamenejte si i jména a adresy případných svědků," poradil Koníček.

"Pokud je následkem dopravní nehody vaše vozidlo nepojízdné, kontaktujte vždy asistenční službu pojišťovny. Jste-li viníkem nehody, máte zpravidla nárok na asistenční služby od pojišťovny, u které máte pojištění odpovědnosti uzavřeno. Z titulu havarijního pojištění je zpravidla hrazen odtah nepojízdného vozidla," dodal.

Na vaší straně: Za nehodu nemohl, i tak měsíce čeká na peníze z pojištění má místní nabídku (02/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.