Co dělat při setkání s medvědem. Žádné prudké pohyby ani pohled do očí

Upozornění a výstrah před medvědy v blízkosti obydlí, nebo dokonce uprostřed vesnic či měst a v místech, kde se lidé běžně pohybují, na Slovensku v posledních týdnech přibývá. Tamní Státní ochrana přírody (SOP) ve spolupráci se Zásahovým týmem pro medvěda hnědého proto zveřejnila na svých stránkách souhrn nejdůležitějších rad, jak se v případě střetu se šelmou zachovat.

Obvykle se medvěd lidem vyhýbá, někdy si ale člověka všimnout nemusí. Lidé by proto v lese a v místech poblíž zalesněných prostor měli být ve střehu, a to hlavně ráno, večer a v noci, a také v hustě zarostlé vegetaci, cituje ochránce přírody web topky.sk. Ještě než se lidé vydají na túry po slovenských horách, měli by si podle SOP osvojit několik důležitých zásad.  

[chooze:article;value:555142]

Pískání a tleskání

​"V lese bychom si měli všímat stopy a trusu medvěda. Zvláště pozorní bychom měli být, pokud vstoupíme do hustého porostu, dále v místech, kde roste hodně lesních plodů, kde je špatná viditelnost, a také vedle tekoucí vody. Při omezené viditelnosti pomůže zvukový projev, to znamená pískání, tleskání, hlasitý hovor, na základě kterého může medvěd na blížícího se člověka zareagovat a vyhnout se mu. Riziko setkání s medvědem je menší, pokud se pohybujeme ve skupině po vyznačených chodnících a za denního světla," radí na svých stránkách Zásahový tým pro medvěda hnědého.

Vzdálit se, ale neutíkat

Když se s medvědem přece je potkáte na vzdálenost menší než 100 metrů, doporučují ochránci přírody pomalu se od šelmy vzdalovat. Důležité ale podle nich je hlavně neutíkat. Rychlý pohyb by totiž mohl zvíře vyprovokovat k pronásledování.

"Nikdy se k němu nepřibližujte, a to ani v případě, že vypadá klidně. Dejte mu o sobě vědět tím, že na něj budete mluvit klidným hlasem. Vyhněte se ale přímému pohledu do očí, pro zvíře je to znak agrese," varují ochránci přírody. Dalším pravidlem je neztrácet šelmu z dohledu a pomalu couvat. "Nedělejte prudké pohyby, neotáčejte se k medvědovi zády a neutíkejte," zní další doporučení.

[chooze:article;value:552584]

​Pasivní obrana

Když už ale medvěd zaútočí a hrozí fyzický kontakt, přední slovenští odborníci radí pasivní obranu. "Lehnout si tváří k zemi, rukama si chránit hlavu a krk a nehýbat se (dělat tzv. mrtvého) a zůstat tak až do chvíle, kdy medvěd zmizí. Když do vás šelma strčí a otočí vás, opět se pokuste dostat do původní polohy na břiše. Bránící se medvěd většinou přestane útočit, když zjistí, že pro něj nejste hrozba," upozorňují ochránci přírody. Zároveň dodali, že se lidé nemají pokoušet s medvědem bojovat, aktivní obrana by totiž podle jejich informací mohla prodloužit útok a zvýšit pravděpodobnost vážného zranění.

Medvědi v poslední době trápí hlavně obyvatele a návštěvníky Slovenska. V březnu dokonce po střetu s medvědem v Tatrách zemřela 31letá turistka s běloruským občanstvím. Mladé ženě se stal osudným pád z výšky během útěku před medvědem. 

Minulý týden ale zachytily fotopasti tyto šelmy i v okolí Zlína. Ze záběrů je pravděpodobné, že jde o dospělého samce a medvědici s mládětem. 

Podle výzvy policie by lidé na Zlínsku v těchto dnech při pohybu v lesích měli dbát zvýšené opatrnosti, vyhýbat se nepřehledným a hustě zarostlým místům. 

Jeden z napadených Slováků popsal útok medvěda (4/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.