Co se stalo Prigožinovu letadlu? Za výbuch možná mohou samotní cestující

Den po pádu letadla, na jehož palubě zahynul i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, se množí otázky týkající se příčin zřícení tohoto stroje. Vzhledem k tomu, že se letadlo rozpadlo ještě ve vzduchu, se spekuluje hlavně o různých příčinách výbuchu.

Například podle amerického Institutu pro studium války, který pozorně rusko-ukrajinský konflikt sleduje, mělo být letadlo wagnerovců sestřeleno ze země protiletadlovou střelou. Odvolávají se přitom na záběry z místa i na informace od ruských ozbrojených sil, podle nichž letoun sestřelil ruský protivzdušný systém S-300.

Další oblíbenou teorií ohledně Prigožinovy smrti je pak bomba umístěna přímo na palubě. Například americký deník Wall Street Journal s odkazem na zdroje z amerických zpravodajských složek uvádí, že Prigožinovo letadlo nebylo zasaženo protivzdušnou střelou, ale že šlo pravděpodobně právě o atentát s použitím bomby na palubě.

[chooze:article;value:519230]

​S další variantou pak přišel exilový běloruský mediální projekt Nexta. Podle něj se ruští vyšetřovatelé nyní kloní k verzi, že šlo o nehodu při manipulaci s municí přímo na palubě letadla. Této verzi by také odpovídalo to, že se v okolí vraku měly nacházet právě zbraně, munice a granáty.

Nelze úplně vyloučit, i když je to vzhledem k okolnostem méně pravděpodobné (letadlo se roztrhlo ještě ve vzduchu přesně dva měsíce po Prigožinově pokusu o vzpouru), že mohlo jít o pouhou technickou závadu. 

Prigožin je dle ruských médií po smrti. Očividné vraždy nejsou v Kremlu výjimkou, říká odborník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.