Covid se vrací do hry. Povinné respirátory ani karantény ale nehrozí, tvrdí Válek

Počastí venku zatím blížící se podzim nenaznačuje, přesto ve společnosti začalo mírně přibývat respiračních onemocnění. Není to ale nic, co by nás mělo znepokojovat, ujistil na pondělní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Epidemiologická situace v Česku je stabilní. Evidujeme sice jistý nárůst nakažených, ale není zde významný nárůst hospitalizovaných s covidem," sdělil novinářům. 

To potvrdila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která mírné navýšení přisuzuje tomu, že se lidé vrátili z prázdnin zpět do pracovních a školních kolektivů. "Za minulý týden byl nárůst respiračních onemocnění o osm procent," upřesnila hygienička. 

[chooze:article;value:521698]

Podzim bez přísných opatření

S nastupujícím podzimem a ochlazením se dá očekávat, že případů covidu bude výrazně více. Lidé se ale nemusí obávat situace, která tu panovala před třemi lety – zavřené provozovny, respirátory ve všech vnitřních prostorech nebo karanténa nejsou podle ministerstva ve hře. 

"Ten systém je nastavený a žádné další kroky a opatření neplánujeme. Domníváme se, že ani není nutné plánovat. Je to závažné, smrtelné onemocnění, ale máme kvalitní vakcíny, kvalitní léky, kvalitní testy," zdůraznil Válek. 

Počítá se tak pouze s režimovými opatřeními – například nechodit s příznaky respiračních onemocnění do kolektivu a zůstat doma. "Režim běžného onemocnění, které bývá každý podzim. Totéž platí pro covid-19. O izolaci rozhoduje lékař, pokud má pocit, že je to u pacienta nutné. Totéž dělá i krajská hygienická stanice. V tuto chvíli neočekáváme žádnou změnu a nebudeme tento přístup měnit," doplnila Svrčinová. 

[chooze:article;value:518829]

​Návštěvy v nemocnicích hygiena nechává na rozhodnutí jejich ředitelů, nedoporučuje ale zdravotnická a sociální zařízení zcela uzavřít návštěvám. I tady by podle Svrčinové měla platit pouze režimová opatření, kdy s ohledem na situaci například nemocnice po návštěvách bude požadovat respirátory. 

Vylepšená vakcína

Nepočítá se ani s povinností nechat se naočkovat. Ministerstvo ale doporučuje přeočkování alespoň pro rizikové skupiny, mezi které patří senioři a lidé s chronickými onemocněními. "Předchozí vakcína byla zaměřena na jiné varianty. Upravená adaptovaná vakcína by měla reflektovat kmeny, které už tu běží a budou tu na podzim," vysvětlil epidemiolog Roman Chlíbek, který je v čele Národního institutu pro zvládání pandemie. 

"V tuto chvíli se domníváme, že se covid-19 stává respirační sezónní infekcí," dodal. Stejně jako u chřipky tak podle něj bude i očkování proti covidu do budoucna sezónní záležitostí. Přestože je vakcína doporučována zejména rizikovým skupinám, dostupná bude i pro všechny ostatní. 

"Podařilo se nám s dodavateli vyjednat, že máme vždycky poslední typ vakcíny," zdůraznil Válek. První dodávky putují do Česka už v těchto dnech. 

Podívejte se na celý záznam z tiskové konference:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.