Cukr prudce zdražil. Mohou za to supermarkety, tvrdí ministerstvo

Za cukr si letos pořádně připlatíme. Za minulý rok totiž ceny za kilo cukru stouply o více než sto procent. Průměrné ceny u výrobců sice také stouply, ale rozhodně ne tak moc jako v supermarketech. K vyšším obchodním přirážkám navíc není podle ministra důvod. Cukru totiž bude dost i v letošním roce a nejde tak o nedostatkové zboží.  

Nejvíce podle ministerstva zdražil cukr krystal. Statistiky ukazují, že ceny v loňském roce u dodavatelů vzrostly o 8,48 koruny. Mezitím, co v lednu stálo kilo cukru asi 11,42 koruny, v prosinci se cena vyšplhala na 19,90 koruny.

Ceny v obchodech ale stouply výrazně víc. Ještě v lednu bylo kilo cukru možné v supermarketech pořídit průměrně o 16,68 koruny levněji než v prosinci. Cenovky na začátku roku ukazovaly přibližně 15,55 koruny. V prosinci ale Češi za kilo cukru platili už okolo 32,23 koruny.

​​"Rozhodně nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky," uvedl ministr Nekula.

[chooze:article;value:485913]

Současnou situaci by podle něj neměl nikdo zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Oslovil proto obchodní řetězce, aby vysoké ceny v obchodech vysvětlily. "Chci po nich také informaci, kdy plánují snížit spotřebitelskou cenu na odpovídající a rozumnou výši," dodal.

Cukru navíc bude podle ministerstva dost a nejde tak o nedostatkové zboží. Česká republika je ve výrobě cukru dlouhodobě soběstačná a v sezóně 2021/2022 byla pátým největším výrobcem cukru v Evropě, a to i navzdory tomu, že v ČR funguje jen sedm cukrovarů. V téže sezóně navíc výroba překonala hranici 620 tisíc tun, což je druhá nejvyšší hodnota za posledních 30 let.

Vyšší teploty dělají zemědělcům starosti. Z úlů odlétají včely předčasně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.