Další problémy pro Boeing. Američané firmě zakázali vyrábět více letadel

Jeden z největších výrobců dopravních letadel na světě je pod dohledem úřadů kvůli incidentu ze začátku měsíce, kdy Boeingu 737 MAX 9 za letu vypadly dveře. Stroje od té doby nesměly létat, ale už zítra první z nich opět vzlétnou. 

Jednomu letadlu upadly dveře, další začalo hořet a třetí přišlo na ranveji o kolo. Boeing za sebou nemá nejlepší měsíc ve své historii.

[chooze:article;value:538798]

​"Delto 982, tady letadlo, které se kouká na vás. Upadla vám jedna pneumatika pod čumákem. Odkutálela se z ranveje za vás," zaznělo mimo jiné v komunikaci pilotů.

Kvůli nedotaženým součástkám na dveřích Boeingů 737 Aljašských aerolinek nesmělo poslední týdny vzlétnout v USA 171 letadel tohoto typu. Po nařízené inspekci všech strojů, z nichž některé skutečně nebyly bez závad, v pátek Alaska Airlines opět své stroje zařadí do provozu a v sobotu ji bude následovat další aerolinka – United.

[chooze:article;value:537152]

​"Nebudeme souhlasit s žádnou žádostí společnosti Boeing o rozšíření výroby ani neschválíme další výrobní linky pro 737 MAX, dokud se nepřesvědčíme, že problémy s kontrolou kvality odhalené během tohoto procesu jsou vyřešené," říká Mike Whitaker z americké Federální letecké správy (Federal Aviation Administration).

Na konci minulého roku dokázal Boeing vyrobit 38 Maxů za měsíc a měl v plánu výrobu zrychlovat. Do února chtěla společnost produkci zvednout na 42 strojů, do konce příštího roku jich mohlo být vyrobeno až 58 měsíčně. Dodávky teď můžou zákazníkům chybět. Kvůli bezpečnosti letadel šéfa firmy vyslýchali i američtí senátoři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.