Velké problémy společnosti Boeing. Vážné poruchy mělo už několik letadel

Ihned, co se Boeing 777 odlepil ze startovací runwaye, bylo letovému personálu jasné, že se dopravní letadlo do cílové Ósaky nedostane. Těsně po startu se mu totiž uvolnilo 120kilové kolo, které spadlo na přilehlé parkoviště, kde zdemolovalo několik aut.

Nouzově přistát proto museli piloti letecké společnosti United Airlines bez části podvozku. Podobnou zkušenost z minulého roku mají i cestující společnosti Delta Airlines.

Pro letadla společnosti Boeing nejde v poslední době o ojedinělé poruchy. Ve středu se muselo letadlo aerolinky United Airlines vrátit na letiště v Houstonu kvůli hořícímu motoru. V polovině února letadlo od stejné aerolinky nouzově přistálo kvůli poškozenému křídlu.

[chooze:article;value:545041]

Na newyorském letišti zase minulý měsíc dosedlo letadlo, kterému se zasekly pedály směrového řízení. Úřady navíc stále vyšetřují incident ze začátku roku, kdy Boeingu 737 MAX společnosti Alaska Airlines při letu upadla část trupu.

"Ozvala se velká rána v zadní části letadla. Okamžitě došlo k dekompresi kabiny. Byl to pocit, jako kdyby přes vás proletěl dešťový mrak," popsal děsivý zážitek Nicholas Hoch, jeden z cestujících letu Alaska Airlines.

Podle úřadů na panelu letadla, který měl na trupu zacelit otvor pro další nouzový východ, chyběly tři ze čtyř hlavních šroubů. Aerolinka Alaska Airlines kvůli incidentu uzemnila všechna letadla typu 737 MAX a poslala je ke kontrole. Po třech týdnech se ale stroje opět vrátily do vzduchu.

[chooze:article;value:544806]

"Bylo to děsivé. Neumím si představit, jak se museli cestující cítit. Ale stále platí, že je větší šance, že se vám stane nehoda v autě než v letadle," řekl James Harris, jeden z pasažérů obnoveného letu Alaska Airlines.

Nejnovější Boeing 737 MAX se potýká s problémy od svého uvedení do provozu v roce 2017. V letech 2018 a 2019 kvůli chybě stabilizačního systému dokonce dvě letadla havarovala. Při obou nehodách zahynulo 346 lidí

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.