Datové schránky se aktivují automaticky. Mít je musí i lidé s pozastavenou živností

Česká pošta od ledna rozesílá lidem obálky se žlutým pruhem. Jedná se o přihlašovací údaje k datovým schránkám, které stát aktivuje automaticky i v případě, že si lidé doporučenou poštu nepřevezmou.

"Od začátku ledna jsme poslali přes 700 tisíc dopisů, ve kterých jsou přístupové údaje k novým datovým schránkám. Celkem se nová povinnost týká více než dvou milionů subjektů," upozornil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle ministerstva vnitra by měla služba s datovými schránkami usnadnit komunikaci, živnostníci ale i opozice to vnímá jinak. "Aby skutečně datové schránky byly službou pro všechny, nikoliv komplikací pro některé," reagoval například poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

[chooze:article;value:482886]

​"Pozastavenou živnost mám kvůli tomu, že jsem byla na mateřské, a žádné informace jsem zatím nedostala. Ale nevidím jako důvod, proč si zřizovat datovou schránku, když živnost mám pozastavenou," vysvětlila Veronika. "Jelikož mám pozastavenou činnost na své OSVČ podnikání, aby mi byla státem přidělená schránka, považuji za zcela zbytečné," přidal se živnostník David.

Živnostníci s pozastaveným podnikáním můžou mít nyní dokonce i více datových schránek. "Byla mi státem zřízená druhá schránka, kterou jsem se snažil pak zrušit a nějak se to nepodařilo," uvedl živnostník Tomáš.

"Datovou schránku si může zrušit ten, kdo si ji zřídil dobrovolně, což znamená, že mu nebyla zřízena podle zákona," upozornil Vitík. "Dokud budou mít živnost v systému zaznamenanou, tak budou mít datovku. Pokud ji nechtějí, nejlepší cesta je si tu živnost zrušit," doporučil ředitel eGovermentu ministerstva vnitra Roman Vrba.

"O 400 procent nám narostli žádosti o zrušení živnostenského oprávnění, a přestože už jsou měsíc datové schránky přidělované, tak ten zájem o zrušení živnostenského oprávnění neupadá," uvedla vedoucí živnostenského odboru na Praze 4 Pavla Melšová.

Jestli máte zřízenou datovou schránku, si můžete ověřit například na webu mojedatovaschranka.cz, a to třeba zadáním vašeho IČO.

Lidé s pozastavenou živností by vyzvednutí doporučené pošty s přihlašovacími údaji do datových schránek neměli odkládat. Datové schránky se totiž aktivují automaticky 15. den od jejich doručení adresátovi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.