Dávky se už vyplácí rychleji, tvrdí Jurečka. O některé půjde žádat online

Úřady práce sklízí dlouhodobou kritiku za zpožděné vyplácení dávek. Podle ministra Mariana Jurečky je ale situace v poslední době výrazně lepší. "Posunuli jsme se tak, že dokážeme lidi odbavovat v zákonných lhůtách," řekl Jurečka na pondělní tiskové konferenci.

K tomu podle něj přispělo několik změn, které bylo potřeba na Úřadu práce v posledních měsících udělat. Jednou z nich je digitalizace, na které prý ministerstvo "usilovně" pracuje. Jejím cílem má být zdigitalizovat celý úřad i agendu. K dalšímu kroku chce ministr přistoupit ještě letos.

Digitální podání žádosti by do konce letošního roku mělo být možné u přídavku na dítě, příspěvku na bydlení a rodičovského příspěvku. Plány jsou i do dalších let. "V následujícím roce se posuneme nejméně s věcmi v oblasti zaměstnanosti a na přelomu 2024 a 2025 budeme řešit dávky OZP," doplnil Jurečku generální ředitel Úřadu práce Karel Trpkoš.

[chooze:article;value:504173]

​To, že lidé budou mít možnost požádat o sociální dávky online a na pobočky Úřadu práce nebudou muset chodit, by mělo minimalizovat problémy při vyřizování dávek. Takovou možnost už nyní využívá stále více lidí, zejména pak v Praze. Údajně tak kroky vedly k tomu, že počet dnů nutný k odbavení žádosti o dávky "dramatickým způsobem klesá".

Na něm se ale podle Jurečky i Trpkoše situace díky již provedeným změnám zlepšila. Problémy pociťovaly zejména pobočky v Praze. "Dali jsme prostor, aby ty extrémně vytížené pobočky Úřadu práce se mohly zastavit, mohly se nadechnout, abychom je mohli stabilizovat," řekl Trpkoš.

K tomu ale bylo potřeba několik kroků, například restartovat roli generálního ředitelství ve vztahu k řízení Úřadu práce. Úřad ale zároveň zvedl výkonové a motivační odměňování. "Za mě je to jednoduché. Když po někom chci výkon, musíme ho dobře odměnit," řekl Trpkoš. Další interní změny mají usnadnit celý proces nejen žadatelům, ale i zaměstnancům.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.