Deset let od anexe Krymu si Rusko brousí zuby na další území. Tentokrát v Gruzii

Tento týden uplynulo deset let od ruské anexe Ukrajině patřícího Krymského poloostrova. Kromě něj Rusko od té doby prohlásilo za součást svého území také Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast, taktéž na Ukrajině. A rozrůstat se nejspíš plánuje dál.

Novým cílem ruské expanze se podle agentury Reuters může stát Jižní Osetie, separatistické území na severu Gruzie, které se od kavkazského státu naplno odtrhlo v roce 2008, a to za pomoci ruské armády. Právě na Rusku je oblast vojensky i ekonomicky závislá.

[chooze:article;value:546805]

Minulý týden měla mezi zástupci Jižní Osetie a Ruska proběhnout jednání o možném začlenění regionu přímo do Ruské federace. "O všech těchto otázkách diskutujeme v úzké koordinaci s Ruskem s přihlédnutím k našim bilaterálním vztahům a smlouvám," cituje předsedu jihoosetského parlamentu Rádio Svobodná Evropa.

To ale není jediná oblast, kam se Rusko může ještě rozrůstat. Kromě Jižní Osetie uznalo nezávislost také nedaleké Abcházie, kterou většina světa taktéž považuje za součást Gruzie. Dalším separatistickým regionem pod ruskou kontrolou je pak Podněstří v Moldavsku, které na konci února požádalo Rusko o ochranu.

Putinův další mandát bude v duchu paranoii a represí, říká politický geograf:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.