Děsivá zpráva norské rozvědky. Rusko je silnější než před rokem, získává převahu

"V této válce je Rusko v současné době v silnější pozici než před rokem a je v procesu získávání převahy," řekl podle stanice VG šéf norské vojenské rozvědky Nils Andreas Stensønes.

Rusko totiž podle něj dokáže mobilizovat třikrát více vojáků než Ukrajinci. "Moskva zvládá sankce lépe, než jsme čekali," poznamenal. Dokáže teď podle něj vyprodukovat dostatek munice, bojových vozidel, dronů i raket na to, aby bojovala celý rok.

Navíc Kremlu pomáhají Severní Korea, Írán, Bělorusko a Čína. Peking totiž sice zatím neposlal Moskvě zbraně, Rusko ale od země dostává vozidla či elektroniku.

[chooze:article;value:541192]

Západ by tak podle šéfa norské rozvědky měl více pomáhat Kyjevu. "Norsko a Evropa musí být připraveny vzít do vlastních rukou zodpovědnost a zajistit bezpečnost pro sebe i své spojence," míní norský ministr obrany Bjørn Arild Gram.

V ohrožení je podle Stensønese i samotné Norsko. Rusko totiž podle něj válku na Ukrajině vnímá jako zástupný konflikt se Západem, informoval web High North News. "Skutečnost, že se Rusko nachází v permanentním konfliktu se Západem, naznačuje, že se budou snažit ovlivnit jak naši vůli, tak naši schopnost chránit naše zájmy," upozornil.

Neočekává tedy v blízké době konvenční válku Severoatlantické aliance s Ruskem, pozor by si ale podle něj země měla dát na informační válku a ovlivňování politiků.

Ruský volební proces je divočejší než ten náš, popisuje novinář žijící v Moskvě (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.