Děsivé následky požáru burzy v Kodani. Nádherná budova je v troskách

[chooze:gallery;value:35595]

Dánským hasičům se sice oheň, který ve středu zachvátil budovu historické burzy cenných papírů v Kodani, podařilo uhasit, škod však dále přibývá. Ve čtvrtek odpoledne se totiž v části budovy zvané Børsen, která zcela vyhořela, zřítila poškozená vnější zeď, píše portál Berlingske.

S sebou strhla zeď při pádu i velkou část lešení, které budovu obklopovalo. Børsen totiž zrovna procházel rekonstrukcí, která měla skončit na podzim při příležitosti 400. výročí otevření budovy. Obětí požáru se stala i slavná věžička zdobená motivy čtyř draků, připomněl portál DR.

[chooze:article;value:551193]

Hasiči původně doufali, že se jim podaří zachránit alespoň část budovy. "Věřili jsme, že budeme moct zajistit vnější fasádu staré budovy, ale bohužel jsme nestačili stěnu včas ukotvit," řekl podle Berlingske ředitel záchranných služeb hlavního města Jakob Vedsted Andresen.

Kolaps stěny si naštěstí nevyžádal žádné oběti. Ve chvíli pádu totiž ve vyhořelé budově nikdo nebyl. Na místo se však znovu začali sjíždět hasiči, svědci totiž hlásili nad zničenou budovou tmavý kouř a v okolí štiplavý zápach připomínající oheň. 

Částečné zničení historické budovy, jejíž zhruba polovina zcela padla za oběť požáru, přirovnávají Dánové k požáru Notre-Dame v Paříži v roce 2019. Další část budovy je jen částečně poškozená a už nyní vznikají plány na obnovu budovy burzy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.