Dětí závislých na návykových látkách přibývá. V Česku jich jsou statisíce

Alkohol, tabák ale i další návykové látky jsou hrozbou pro české děti. Odborníci evidují dokonce 63 500 mladistvých konzumentů konopí. "Přibývá nejen těch, co přímo řeší svou závislost, ale přibývá i těch, které experimentují a které hledají jinou cestu, než kterou bychom očekávali," uvedl ředitel diagnostického ústavu Jan Toman.

Koronavirus a sociální izolace výrazně zvýšily u rizikových skupin spotřebu návykových látek. Kromě alkoholu a tabáku jde i o léky na předpis nebo pervitin. Štáb televize Nova měl možnost natáčet s dívkami, které se léčí ze závislosti na drogách.

"Bylo mi třináct. Kamarád měl na telefonu nějaký krystalky. Přišel, dal mi ruličku a řekl, že tohle si dám do nosu, šňupnu si to a všechno bude hrozně hezký," přiznala jedna z dívek, která drogy poprvé vyzkoušela ve 13 letech.  

[chooze:article;value:522158]

​"Tak jsem si to dala, byla to blbost. Pak jsem nebrala a dala jsem si až v patnácti, to jsem brala pravidelně," dodala. Kvůli závislosti odešla ze školy a skončila na ulici. "Teď už vím, že drogy nejsou cesta a až budu mít děti, tak jim dám větší podporu," řekla.

Problém je podle odborníků v české společnosti, kde panuje poměrně vysoká tolerance k řadě látek, převážně k alkoholu. Podle dat totiž téměř každé dítě ve 13 letech má svou první zkušenost s alkoholem.

"Česká republika má velmi výrazně prokonzumně nastavenou atmosféru už od 90. let. Jsou to rodiče, kdo vybavují své děti do života. A současně dalším faktorem je vysoká dostupnost. Ve srovnání s jinými zeměmi máme nastavený liberální systém," vysvětlil přednosta kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Miovský.

[chooze:article;value:521163]

​Hlavní roli mají v těchto případech právě rodiče. Ti by si měli všímat prvních náznaků změn v chování potomka. "Může se zhoršit ve škole, nic ho nebaví, je unavený nebo začne být agresivní, odmlouvat víc, než je v pubertě obvyklé, toulá se, chodí po večerech ven. To už jsou první známky, kdy by rodiče měli být ve střehu," vyjmenovala Alena Šebková ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

"Pokud chceme, aby se děti chovaly jinak, tak je to zejména na dospělých, jak se budou chovat oni. Děti většinou napodobují chování dospělých a pokud vnímají to, že dospělí užívají návykové látky, ať už alkohol či tabákové výrobky nebo nelegální drogy a nepovažují to za nijak významnou záležitost, tak většinou mají tendence napodobovat," uvedl primář adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice Petr Popov.

Důležité je ale řešit problém včas. Obrátit se v téhle situaci rodiče můžou přímo na dětské praktiky. Lékařům by navíc mohly pomoci jednodenní online kurzy, díky kterým by mohli mít větší šanci rozpoznat a zachytit závislosti u dětí při běžné preventivní prohlídce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.