Dívenka záhadně zmizela. Odjela na kole za tetou, nikdy se nevrátila

Ivanka jela 13. července 1997 z Příšovic k tetě do Svijanského újezdu. Ještě u křižovatky na Loukov se zdravila se svojí spolužačkou. K tetě už ale nikdy nedorazila a nevrátila se ani domů. 

Začalo tak rozsáhlé pátrání po ztracené dívence. Kriminalisté měli několik verzí a hledaly ji stovky policistů v Česku i v Německu. 

Jednou z verzí bylo, že ji někdo srazil a těla i kola se zbavil, žádné stopy po nehodě ale na místě nebyly. Uvažovalo se i o možném unesení na kolotočářských slavnostech, které se zrovna nedaleko konaly, skončily ale den před zmizením.

[chooze:article;value:542075]

Policie pracovala i s možností, že dívka odjela do Turnova za 17letým chlapcem. Ten měl ale přesvědčivé alibi. 

Mnozí blízcí věřili teorii o tom, že dívku někdo přinutil k prostituci. Jedna z prostitutek v té době policii tvrdila, že Ivanku viděla v hraničním městečku Dubí u Teplic a na určitém místě si ji mají kuplíři předávat. Policie rozmístila v okolí své týmy. K ničemu takovému ale nedošlo.

"Fotku s popisem dostala společnost La Strada, která pomáhá ženám zneužívaným k prostituci a má pobočky v devíti státech Evropy. Ani evropské kontakty nepomohly," popsala pátrání policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

[chooze:article;value:531613]

Podle páté verze dívenku někdo unesl a možná zabil. Její kamarádka, která ji viděla jako poslední, totiž vypověděla, že ten den potkala dva muže, ze kterých měla obavy. Podle blízkých navíc byla Ivanka velmi důvěřivá.

Nikdy se však nepodařilo najít ani ji ani její ostatky. Nikdo ani nebyl obviněný. Policie případ několikrát neúspěšně otevřela, od roku 2017 je oficiálně promlčený.

"Případ Ivany Koškové tak nadále zůstává největším nevyřešeným případem a policejním pomníčkem v Libereckém kraji," poznamenala Suchánková. Letos jí 15. března bude už 41 let. Zda však ještě žije, není jasné.

Poznáte je? Policie vydala speciální kalendář nevyřešených případů (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.