Dnes to bude drsné. Hrozí supercely s velkými kroupami, nejnebezpečnější bude vítr

Česko čeká v pátek významná bouřková situace. "V pátek se bude prostředí nad republikou vyznačovat velkým množstvím energie dostupné pro výstupné proudy bouřek," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X.

Na území Čech budou podle meteorologů bouřky doprovázet také supercely s kroupami. "Mohla by se vytvořit jedna, nebo více supercelárních bouří, doprovázených velkými kroupami, nebezpečnými nárazy větru a intenzivními, krátkodobými srážkami," uvedli.

Během večera bude pak největší riziko představovat silný vítr. "Večer naše území zasáhne rozsáhlejší bouřkový systém, jehož dominantním nebezpečným projevem budou nebezpečné nárazy větru," varuje ČHMÚ. Odborníci navíc očekávají intenzivní srážky a kroupy.

[chooze:article;value:561092]

"Tento systém dost možná doputuje i na Moravu a do Slezska, ale jaká přesně bude jeho dráha, je zatím nejisté," doplnili meteorologové.

Páteční počasí navíc může ovlivňovat také prach ze Sahary. "Díky tomu se může tvořit více vysoké, cirrovité oblačnosti, než s čím modely počítají. To by mohlo omezit/opozdit množství slunečního záření, teploty a rozvoj konvekce," uzavřeli.

Bouřky v noci na čtvrtek potrápily východ Česka. Hasiči řešili spadlé stromy i vodu ve sklepě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.