Do Česka se dostávají nové druhy klíšťat. Jsou větší a pro člověka nebezpečná

Klíšťata jsou na Zemi déle než 100 milionů let, bez potravy vydrží klidně i 8 let. Vlastně jim stačí se napít krve jen jednou za život, ale ne kvůli potravě, ale proto, aby se mohla rozmnožovat. "Všechna stádia vývoje klíštěte jsou schopná se přisát, tedy kromě samců, sají jen samičky. Klíště je schopné nasátím zvětšit svůj objem 300krát," sdělil Zdeněk Vacek z České zemědělské univerzity (ČZU).

"Zásadní je přisáté klíště odstranit do 24 hodin. Až po této době totiž začne například boreliózou hostitele infikovat," uvedl Martin Zavrtálek z Lesů ČR. "Ránu hlavně ničím nemastit, neolejovat, dezinfikovat až po vytažení tu ránu," dodal.

Při přetržení klíštěte se nic neděje, kusadla z kůže sama odpadnou. Za poslední půlstoletí stoupla průměrná teplota u nás o dva stupně Celsia. Klíšťata se tak vyskytují už i v nadmořské výšce kolem 1 300 metrů.

[chooze:article;value:550398]

​Vědci například zjistili, že uprostřed lesů je klíšťat výrazně méně než na jejich okrajích nebo v blízkosti vodních toků. 

Do Česka se ale dostávají druhy, které žily doteď jen v Asii, Africe nebo na jihu Evropy. "Je to například druh, který dokáže dosáhnout velikosti 2,5 až 3 centimetrů. Přenáší krymsko-konžskou horečku, která je smrtelná pro člověka," poznamenal Zdeněk Vacek.

Zatím je vědci u nás našli jen na kravách nebo koních, na člověku ne. Na aktuální nebezpečí vás upozorní mobilní aplikace KlíšťApka. Na podrobných mapách zjistíte, jak moc jsou klíšťata v dané lokalitě aktivní a jak moc jsou infikovaná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.