Do Evropy se vrátí sníh. Meteorologové si nevědí s počasím rady

Velmi chladné počasí očekávají ve Velké Británii. To, co přijde, popisuje doslova jako "ledový výbuch" list Daily Star. Ten se odvolává na meteorologické mapy, podle nichž by se mělo na sněžení největší skotské město Glasgow. 

"Déšť bude nejčastěji v severozápadních oblastech, slunečněji bude na jihu Anglie," upřesňuje britský Mirror.

​Zmiňované letní sněžení nemusí být na starém kontinentě zas tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát. "Zrovna krásně nasněžilo na vrcholcích Alp. A platí, že i na vrcholcích hor ve střední Evropě může sněžit kdykoliv během léta," připomněla pro TN.cz v neděli dopoledne meteoroložka Dagmar Honcová.

[chooze:article;value:392916]

Například 3. června v Šindelové z Krušných hor, která je 600 metrů nad mořem, během posledních padesáti let sněžilo jen jednou v roce 2003. "Tento jev je během letních měsíců na českých horách velmi vzácný. Podmínkou je, že se k nám dostane se studenou frontou velmi chladný vzduch ze severu," vysvětluje amatérský meteorolog a pozorovatel počasí Rudolf Kovařík.

"Nejdřív se v takové situaci ochladí na horách a později i v nižších polohách, ale je to opravdu jen velmi vzácné. U vrcholů okolo 1 000 metrů nad mořem bývá letní sněžení středně vzácné," upřesňuje Rudolf Kovařík.

Společně s Dagmar Honsovou se ale nad zmiňovanou úterní předpovědí pro Glasgow podivují. Jestli byla pravdivá, zjistíme v úterý.

Olomoucko zasáhly silné bouřky. To nejhorší počasí ale teprve přijde (31/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.