Do přijetí eura se nežeňme. Koruna je stabilní, říká bývalý šéf národní banky

Singerův skeptický postoj se od doby, co zastával funkci guvernéra ČNB, nezměnil. "Můj názor se nezměnil. Navíc máme s eurem o 15 let delší zkušenosti. Myslím si, že fakta potvrzují tu skepsi," potvrdil v neděli v pořadu Za pět minut dvanáct.

Česká koruna je podle něj poměrně stabilní. Obecný argument o tom, že je česká měna náchylnější k otřesům, tak prý nepovažuje za silný. "Naše měna, ať jsme zvyklí prožívat každý 50haléř, ve skutečnosti fluktuuje poměrně málo. Velké fluktuace jsme zažili naposledy v roce 2008/2009. To je 15 let," vysvětlil ekonom.

Aby euro mohlo správně fungovat, Evropská unie by prý podle ekonomických teorií musela být federací. "Ekonomická teorie předvídá, že oblast, ve které se euro používá na placení, není zrovna nejvhodnější oblastí na to mít jednu měnu. Pakliže by to mělo fungovat, je potřeba, aby to byla federace s poměrně výrazným federálním rozpočtem. Ten v eurozóně k dispozici není," zdůraznil.

[chooze:article;value:543332]

Eurozóna navíc podle Singera ekonomicky málo roste. Evropská unie se údajně od vzniku eurozóny ze čtvrtiny světového hospodářství zmenšila na pouhých 16 %. Spojené státy podle něj pak údajně svoji pozici téměř nezměnily a Čína naopak ekonomicky vyrostla.

"Evropa tráví strašně moc času tím, že debatuje nad tím, jak to euro udržet, jak držet finanční systém, aby nekrachovaly velké banky velkých států." Tato debata ale podle Singera kromě zachování eura nic jiného nepřináší.

Evropa podle něj zažila v poslední době ekonomickou bouři, a to bez ohledu na měnu. "Celý blok nových zemí zažil, bez ohledu na euro, něco, co by se dalo nazvat perfektní bouří. Přišel o energetické zdroje z Ruska. Napřed přišel covid, potom ta agrese. Zvedly se mu suroviny," poukázal na sled událostí posledních let.

[chooze:article;value:544440]

Podle Singera je navíc celá Evropa velmi produktivní v oblasti průmyslu. Prudký nárůst inflace je tak podle něj logický. "To ale neznamená, že to nebylo selhání centrálních bank. Ty jsou za ni spoluodpovědné," říká. Údajně prý svoji politiky přitvrzovaly příliš pomalu. 

Hodnotit jednání České národní banky ale pro jejího bývalého guvernéra prý není jednoduché. "Myslím si, že zvýšení sazeb mohlo přijít dřív," přiznal. "Současně byla ale jedna z prvních, která vůbec reagovala. Reakce určitě nebyla chybná,“ dodal.

Inflace však v současné době plošně klesá. "V tuhle chvíli klesá inflace velmi rychle v celém vyspělém světě. Jádrová inflace u nás klesá skoro nejrychleji v Evropě. Myslím si, že dalšího šoku se bát nemusíme," uvedl. Zároveň ale podle něj prý, v rámci událostí posledních let, není možné vývoj inflace předpovídat.

Lidem tak ekonom radí, aby si svůj majetek rozložili na třetiny. "Jednu třetinu mít v nějaké nemovitosti, druhou třetinu, kterou můžu rychle vybrat. Poslední třetinu mít uloženou v dlouhodobých finančních investicích, do kterých budu pravidelně spořit," podělil se o své rady. Právě pravidelné spoření do fondu, který není peněžní, je podle něj klíčové.

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.