Doba, kdy benzín stál 30 korun, je pryč. Dělat zásoby je nesmysl, říká ekonom

Ceny benzínu a nafty v posledních týdnech opět rostou. Marže čerpacích stanic ale podle Dufka příliš vysoké nejsou. "Pokud existuje nabídka, existuje i poptávka," řekl. Jejich zvyšování podle něj dává vzhledem k růstu nákladů výrobců smysl.

Češi jsou na tom ve srovnání se sousedy ještě dobře. "Oproti okolním státům jsou v Česku pohonné hmoty buď levnější, nebo, v případě Polska, srovnatelné," popsal Tomčiak. "Na Slovensku je benzín dražší o 1,5 koruny, v Německu o šest až sedm," dodal. Můžou za to hlavně rozdíly v daních.

[chooze:article;value:549684]

Ve srovnání s minulostí jsou ale benzín a nafta levnější. "Když ceny přepočítáme na mzdu, tak natankujeme o 25 až 30 % víc než v roce 2017," uvedl Tomčiak. "Doba, kdy jsme měli pohonné hmoty za 30 korun, je dávno pryč," připustil ale Dufek.

Různé pokusy o šetření nebo zásobení se benzínem, třeba před dovolenou, podle Dufka zásadní úspory nepřinesou. "Nemá smysl se předzásobovat. Nemá cenu spekulovat, jestli budou pohonné hmoty do léta dražší. Můžou totiž také být levnější," vysvětlil.

[chooze:article;value:548652]

Připouští ale to, že i on sám se snaží ušetřit výběrem čerpací stanice. "Jsou i lidé, kteří jsou spořiví a natankují si levněji, když někam jedou. Dělám to i já a dělám to velmi rád," řekl Dufek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.