Dohoda Saúdů s Izraelem není mrtvá. Jde o situaci v Palestině, hodnotí expert

Ministr zahraničí USA Antony Blinken zdůraznil při své návštěvě v Izraeli potřebu ochrany civilistů v Pásmu Gazy a vyzval k ukončení konfliktu. Cesta byla ale důležitá i vzhledem ke vnitropolitické situaci ve Spojených státech.

"Prezident Biden potřebuje uchlácholit levé křídlo Demokratické strany, které je znepokojeno situací v Izraeli a jeho jednoznačnou podporou izraelské vlády ve válce proti teroristům z Hamásu. To znamená, že se Biden v tuto chvíli politicky posouvá rétoricky do středu a snaží se přimět izraelskou vládu k tomu, aby brala vážněji oběti Palestinců. K tomu používá také mezinárodní kontext," shrnul amerikanista Tomáš Klvaňa.

Blinkenova schůzka s izraelskými představiteli byla spíše bilančního charakteru bez konkrétních dohod na pomoci, která je závislá na rozhodnutí Kongresu. Podpora Izraele ze strany USA je však jasná, ačkoliv Američané jsou v této otázce rozdělení.

"Právě proto si prezident Biden, který se samozřejmě v tuto chvíli uchází o nominaci za svoji stranu na kandidaturu do prezidentských voleb v tomto roce, nemůže dovolit moc nahněvat levé křídlo Demokratické strany, které je vysloveně více propalestinské než proizraelské," srovnal Klvaňa.

[chooze:article;value:536064]

​Během návštěvy Blinken zdůraznil, že sblížení mezi Saúdskou Arábií a Izraelem může být stále ještě na stole. "Vypadá to tak, že Saúdové mají pořád zájem o navázání diplomatických styků s Izraelem, ale budou si klást podmínky a ty podmínky se týkají Palestinců. A záleží samozřejmě také na tom, jestli Izrael bude ochoten někdy v budoucnosti začít vyjednávat o tom řešení dvou států, tedy vzniku palestinského státu," řekl Klvaňa.

"To je poprvé, co zcela veřejně saúdská vláda řekla, že bude trvat na jednak zmírnění utrpení Palestinců a zadruhé na zahájení rozhovorů, které by měly vyústit ve vznik toho palestinského státu. A jedině pokud budou splněny tyto dvě podmínky, tak Saúdská Arábie bude ochotná navázat diplomatické a další styky s Izraelem," dodal Klvaňa.

Klvaňa poznamenal, že Izrael není na pomoci USA závislý, ale tato podpora má silný symbolický význam a je důkazem pevného spojenectví, na které se Izrael může spolehnout i v dobách mezinárodní izolace.

Na celý rozhovor s Tomášem Klvaňou se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.