Dojatá Dagmar Havlová: Při vzpomínce na manžela neskrývala slzy

[chooze:gallery;value:30876]

Z dílny umělce Patrika Proška vzešla netradiční socha prezidenta Václava Havla. Anamorfní portrét je založený na optickém klamu a tvoří ho tisíce různých předmětů. Ty z určitého úhlu vytvoří věrný obraz legendárního dramatika a zároveň vypráví i jeho životní příběh.

U odhalení sochy nechyběla ani manželka prvního českého prezidenta Dagmar Havlová. "Mně se to velmi líbí. My jsme se na tom podíleli i za nadaci Vize 97 a dodávali jsme i různé výroční zprávy, fotky a propagační materiály. Nevěděla jsem ale, že to bude takto rozsáhlé a bude to mít tento anamorfní efekt," svěřila se Havlová.

[chooze:article;value:524978]

Herečku dojaly propracované detaily, které v ní vyvolaly vzpomínky na jejich společnou minulost. "Mě zaujaly ty předměty, které znám z doby socialismu. Tam jsou třeba cigarety Sparty, psací stroj a stará televize. Myslím si, že Vaškovi by se to strašně líbilo, že přesně tohle je pro něj. On nebyl na nějaké piedestalové sochy, ale tohle by se mu moc líbilo," usmívala se Havlová.

Podle svých slov je ráda, že dílo bude vystavené na veřejném místě. "Určitě je letiště správné místo. Zaprvé nese jméno mého muže, zadruhé ho tam uvidí spousta lidí. Nejenom Čechů, ale i zahraničních cestujících, a to je zcela správně. Nemusí jet nikam do centra, ale uvidí to na letišti, když někam budou cestovat," svěřila se herečka.

Dagmar Havlová oslavila 70. narozeniny. Podívejte se na video (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.